Preşedintele Ungariei face acuzaţii grave. Jansen Ader compară anexarea Crimeei de Rusia cu Tratatul de Trianon: Au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării

Janos Ader spune că anexarea Crimeei din Rusia seamănă cu Tratatul de Trianon, act prin care Transilvania a revenit României după Primul Război Mondial.

24 aug. 2021, 16:05
Preşedintele Ungariei face acuzaţii grave. Jansen Ader compară anexarea Crimeei de Rusia cu Tratatul de Trianon: Au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării

Preşedintele Ungariei face acuzaţii grave. Mărturisirea a fost făcută în cadrul summit-ului de la Kiev, întrunire la care a fost prezent şi Florin Cîţu, premierul României.

Preşedintele Ungariei face acuzaţii grave. Jansen Ader compară anexarea Crimeei de Rusia cu Tratatul de Trianon

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a declarat preşedintele ungar, potrivit hirado.hu.

Preşedintele Ungariei a declarat că susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei pentru că, dincolo de dreptul internaţional, cele două ţări au trecut prin aceeaşi experienţă de-a lungul istoriei.

„Noi, maghiarii, suntem adesea numiţi naţiunea libertăţii. În istoria noastră de peste o mie de ani, am experimentat în mod repetat cum este atunci când o putere mare îşi suprimă vecinul şi nu ezită să facă uz de ameninţări sau violenţe armate pentru a-şi impune voinţa. Asta a fost ceea ce s-a întâmplat în timpul Imperiului Otoman şi al Imperiului Habsburgic, dar şi în 1956, atunci când poporul maghiar a încercat să se elibereze de stăpânirea imperiului mondial al comuniştilor.

După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a precizat Janos Ader.

În ceea ce priveşte criza din estul Ucrainei, preşedintele maghiar a menţionat că „nu există alternativa unei soluţionări paşnice”.

„Recunoaştem eforturile pe care Ucraina le-a depus pentru a face, în cele din urmă, progrese în soluţionarea conflictului. Dar vedem, de asemenea, că pentru a găsi o soluţie satisfăcătoare la problema peninsulei Crimeea va fi nevoie de multă perseverenţă, de consecvenţă şi, mai presus de toate, de răbdare”, a spus Áder. Preşedintele a amintit că Ungaria a fost printre primele ţări care au recunoscut independenţa celui mai mare vecin al ei, Ucraina, şi a felicitat ţara la aniversarea a 30 de ani. „Sperăm sincer că această ţară, care este atât de importantă pentru noi, îşi va putea continua dezvoltarea în condiţii de pace şi stabilitate. Ne-am dori ca Ucraina să poată oferi un viitor sigur şi atractiv tuturor cetăţenilor săi, şi ca şi comunitatea naţională maghiară din Ucraina Subcarpatică să se poată simţi ca acasă în această ţară. Suntem, în continuare, pregătiţi să oferim tot ajutorul pentru a atinge aceste obiective”,  a adăugat acesta.

Citeşte şi: Criza migranţilor se apropie de România: Ungaria este invadată de migranți care sapă tuneluri pe sub graniţă