Preşedintele UNJR: CCR a impus legiuitorului stabilirea unei limite în cazul abuzului în serviciu

Judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte al UNJR, a făcut o analiză a deciziei CCR privind abuzul în serviciu, precizând că din motivarea Curţii Constituţionale reiese că instituţia "a impus legiutorului stabilirea unei limite, a unui prag peste care dispoziţiile penale să devină aplicabile."
Iulian Tudor
07 feb. 2017, 12:57
Preşedintele UNJR: CCR a impus legiuitorului stabilirea unei limite în cazul abuzului în serviciu

„Curtea Constituţională, după o analiză amplă a noţiunii de „ultima ratio”, a reţinut că există pârghii extrapenale pentru recuperarea unor eventuale prejudicii cauzate de funcţionarii publici şi a impus legiutorului stabilirea unei limite, a unui prag peste care dispoziţiile penale sa devină aplicabile. Or, pentru ca legea sa fie clară, predictibilă şi previzibilă, un astfel de prag nu poate fi decât valoric, revenind legislativului obligaţia de a-l stabili„, afirmă Gîrbovan într-o analiză a deciziilor Curţii cu privire la abuzul în serviciu, care au determinat apariţia OUG 13 de modificare a codureiloer penale, contestată în stradă şi abrogată la acest moment, potrivit news.ro.

Gîrbovan precizează că prin Decizia 405 /15 iunie 2016, CCR a motivat cum trebuie definită infracţiunea de abuz în serviciu pentru a fi în acord cu Constituţia, identificând trei puncte distincte ce trebuie avute în vedere de legiuitor în redefinirea acestei infracţiuni: încălcarea unei dispoziţii exprese din lege, necesitatea stabilirii unei vătămări grave produse prin infracţiune şi definirea noţiunii de act, atunci cand este vorba despre act al puterii judecătoreşti sau legislative.

În ceea ce priveşte „încălcarea unei dispoziţii exprese din lege”, preşedintele UNJR interpretează decizia Curţii, afirmând că încălcarea „trebuie să fie flagrantă – legea îţi interzice sau, deopotrivă, îţi impune să faci ceva; nefiind permis ca înţelesul unei norme să poată fi clarificat prin decizia judecătorului”, „deoarece, intr-un asemenea caz, judecatorul ar deveni legiuitor.

Referitor la necesitatea stabilirii intensităţii vătămătii produse prin infracţiune, Dana Gîrbovan spune că CCR impune legiuitorului stabilirea unei limite, care nu poate fi decât una valorică, Curtea afirmând şi că „responsabilitatea de a reglementa (…), în acord cu principiul anterior menţionat, prevederile privind „abuzul în serviciu”, ţine (…) de autoritatea legiuitoare primară/delegată (Parlament/Guvern)”.

Cu privire la definirea noţiunii de act, în opinia preşedintelui UNJR, Curtea Constituţională lasă să se înţeleagă că extinderea răspunderii penale pentru acte ce aparţin exclusiv altor puteri – cea judecătorească şi cea legislativă – pune şi ea o problemă de constituţionalitate, temă de actualitate, care „merită o atenţie sporită”.

OUG 13 impunea un prag de 200.000 de lei de la care abuzul în serviciu devenea faptă penală, limită contestată de cei care protestează de şase zile în stradă. OUG a fost abrogată, iar o variantă a proiectului de lege pe această temă, transmisă luni CSM şi apoi retrasă, nu mai includea prevederea referitoare la laceastă sumă.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici