Preşedintele Yemenului şi Guvernul său şi-au depus demisiile

Guvernul din Yemen și președintele acestui stat, Abd Rabbo Mansour Hadi, și-au prezentat joi demisiile, într-un moment în care țara trece printr-o profundă criză politică, relatează AFP și DPA. Ulterior, parlamentul a anunțat că nu acceptă demisia președintelui.

22 ian. 2015, 19:29

În prima fază, după luarea cu asalt a palatului prezidențial de către milițiile șiite Ansaruallah, a fost anunțată demisia guvernului, numit în urmă cu trei luni. Purtătorul de cuvânt care a anunțat demisia a precizat că decizia este ‘irevocabilă’.

În scrisoarea sa de demisie, consultată de AFP, premierul Haled Bahah și-a justificat decizia prin faptul că vrea să evite ca membrii cabinetului său ‘să fie considerați responsabili de ceea ce se petrece sau se va petrece în Yemen’, scrie Agerpres.

Șeful guvernului a precizat că a încercat să slujească țara după nominalizarea sa, la 7 noiembrie anul trecut. ‘Dar situația a evoluat într-o altă direcție și am decis să ne ținem departe de aventurile politice care nu respectă nicio lege’, a adăugat el.

Citeşte şi LUPTE în Yemen: Miliţiile şiite au luat sub control PALATUL PREZIDENŢIAL

Miercuri, premierul yemenit și-a negociat plecarea și a părăsit reședința din centrul capitalei Sanaa, unde era blocat de două zile de milițiile șiite.

Forțe șiite puternic înarmate au încercuit luni seară reședința premierului Haled Bahah, la câteva ore după ce convoiul său a fost vizat de tiruri în urma participării la o întâlnire cu președintele Abd Rabbo Mansour Hadi.

Parlamentul din Yemen a refuzat însă să accepte demisia președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi și a convocat o reuniune extraordinară vineri dimineață pentru examinarea crizei politice, susține un înalt responsabil yemenit, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Doi francezi membri ai grupării Al-Qaida au fost arestaţi în Yemen

Demisiile guvernului și a șefului statului creează un vid politic în țara din Peninsula Arabică, ce se confruntă cu o mișcare separatistă în sud, cu insurgența Al-Qaida și cu rebeliunea Houthi.Rebelii Houthi au luat cu asalt în cursul săptămânii palatul prezidențial și au încercuit reședințele președintelui și premierului, deși au negat că i-au reținut pe cei doi lideri.

Disputa pare să se fi rezolvat printr-un acord semnat miercuri, conform căruia președintele Hadi a cedat obiecțiilor rebelilor Houthi față de un proiect de constituție și a promis să acționeze în provincia Mareb, bogată în resurse petroliere, unde triburile locale au împiedicat pătrunderea forțelor Houthi.