Preşedinţia: Acordul cu FMI este şi rămâne valabil. S-a cerut doar renegocierea unei clauze

Publicat: Luni, 02 Decembrie 2013 22:06 // Actualizat: Luni, 02 Decembrie 2013 22:06 // Sursa: romaniatv.net

Administraţia Prezidenţială a anunţat, luni, că respingerea de către preşedintele Traian Băsescu a memorandumului privind acordul cu FMI nu este echivalent cu respingerea acoruului. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a explicat într-un comunicat că nu acordul a fost respins, ci o clauză privind acciza la carburanţi, pentru care s-a solicitat o renegociere.

Purtătorul de cuvânt al președintelui României, Bogdan Oprea, spune că premierul Victor Ponta greşeşte când spune că nu mai există un acord cu FMI şi Comisia Europeană din cauza respingerii memorandumului de către Traian Băsescu. Reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale a explicat că acordul stand-by cu FMI rămâne valabil, dar că s-a cerut renegocierea clauzei privind creşterea accizei la carburanţi.

CITEŞTE ŞI: Ce conţine ACORDUL semnat cu FMI, în pericol de a fi suspendat

"Acordul stand-by 2013 - 2015 este și rămâne valabil. Președintele României, domnul Traian Băsescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenție. (...) Domnul președinte Traian Băsescu a cerut ca din noile angajamente asumate de Guvern în această ultimă scrisoare de intenție să nu facă parte și introducerea accizei de 7 eurocenți la combustibili. Această acciză ar duce la creșterea prețurilor și ar afecta, în mod deosebit, populația săracă, întreprinderile mici și mijlocii și transportatorii, și s-ar constitui, totodată, într-o frână pentru relansarea creșterii economice", a precizat Bogdan Oprea.

Premierul Victor Ponta a declarat că respingerea memorandumului cu FMI de către Traian Băsescu echivalează automat cu suspendarea acestui acord. De asemenea, ministrul Liviu Voinea a declarat ca acordul cu FMI nu mai este operaţional în această situaţie şi că fondurile de la FMI trebuie compensate din alte surse.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7790
RON
25 Jan
noapte -5 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H