Preşedinţia semestrială a UE: Grecia va insista să obţină ADERAREA României la SCHENGEN

Grecia s-a pronunţat ca stat în favoarea aderării fără întârziere a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, iar ca preşedinţie a Consiliului UE vom insista pentru obţinerea unui consens privind adoptarea unei decizii în acest sens, a declarat joi, la Atena, ministrul pentru ordine publică şi protecţia cetăţenilor, Nikolaos Georgios-Dendias.

RomaniaTV.net
09 ian. 2014, 15:09
Preşedinţia semestrială a UE: Grecia va insista să obţină ADERAREA României la SCHENGEN

„Grecia s-a pronunţat, ca ţară, în mai multe rânduri în favoarea aderării fără întârziere a României şi a Bulgariei la zona Schengen. Ca preşedinţie vom vedea dacă vom putea ajunge la un consens privind aderarea, pentru ca între cele două poziţii să nu existe nicio diferenţă. Vom insista pentru asta”, a declarat oficialul elen, în cadrul unei conferinţe de presă, se arată într-o corespondenţă a Agerpres.

Nikolaos Georgios-Dendias, ministrul grec pentru ordine publică şi protecţia cetăţenilor, este oficialul elen care va prezida în timpul preşedinţiei Greciei reuniunile Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), secţiunea afaceri interne.

La jumătatea lunii decembrie, adjunctul ministrului grec de externe, Dimitris Kourkoulas, afirma, la Bruxelles, că preşedinţia elenă a Consiliului UE va face tot posibilul pentru a alege momentul şi modul cele mai potrivite pentru a pune pe agenda Consiliului chestiunea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în aşa fel încât să obţină rezultate pozitive.

„Suntem foarte conştienţi de dezamăgirea din aceste două ţări pentru că nu au reuşit să adere încă la zona Schengen. Ştim că este o chestiune foarte sensibilă, nu numai pentru România şi Bulgaria, ci şi pentru alte state membre. Vom face tot posibilul în a alege momentul şi modul în care vom pune chestiunea pe agendă în aşa fel încât să obţinem rezultate pozitive”, a declarat Kourkoulas, în cadrul unei conferinţe de presă în care a avut loc predarea de ştafetă între Lituania, fosta deţinătoare a preşedinţiei Consiliului UE, şi Grecia, ce asigură în prezent această funcţie.

Dimitris Kourkoulas a precizat cu acel prilej că dosarul Schengen este legat şi de „procedura pe MCV”, însă a dat asigurări că „preşedinţia greacă va încerca să gestioneze acest lucru într-un mod productiv„.

România şi Bulgaria au prezentat o declaraţie comună în Consiliul JAI din 5 decembrie, în care au precizat că vor solicita reluarea discuţiei despre aderare în momentul în care este întrunită unanimitatea.

Totodată, cele două state au invitat partenerii europeni să răspundă, în cel mai scurt timp posibil, aşteptărilor legitime privind o decizie pozitivă de aderare a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, în conformitate cu prevederile Tratatului de aderare a celor două ţări la UE.