Preşedinţii după gratii. Cronologia marilor scandaluri din fotbalul european

Istoria corupţiei în fotbal este veche şi multe nume mari au pătimit de pe urma ei. Bernard Tapie, Luciano Moggi sau fraţii Della Valle sunt doar câţiva dintre cei care au cunoscut decăderea fiindcă nu au fost corecţi faţă de sportul rege.

RomaniaTV.net
20 mart. 2012, 06:28
Preşedinţii după gratii. Cronologia marilor scandaluri din fotbalul european

Mirajul banilor şi al faimei a acţionat dintotdeauna ca un magnet printre oamenii de fotbal, arestări spectaculoase şi dezvăluirea unor adevărate caracatiţe ale corupţiei fiind fenomene ciclice care zguduie periodic sportul rege, în zone care aparent par indestructibile.

Unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri l-a avut în centrul pe magnatul francez Bernard Tapie. În 1986 venea la Olympique Marseille învăluit într-o aură de salvator, pentru ca întreaga sa aventură fotbalistică să se încheie 11 ani mai târziu, într-o celulă de penintenciar.

Sub patronajul lui Tapie, gruparea din sudul Franţei a câştigat cinci titluri de campioană, o cupă a Franţei, dar şi Liga Campionilor (1993), într-o finală cu Milanul lui Silvio Berlusconi. În spatele acestor succese se ascundeau însă afaceri tenebroase, ce au început să fie scoase la iveală de justiţia din Hexagon în 1994, când Tapie a fost practic forţat să renunţe la preşedinţia clubului. Investigaţiile au scos la iveală mai multe nereguli, el fiind găsit vinovat de aranjarea unui meci, în 1992, fapt pentru care în 1997 a executat şapte luni de închisoare. De asemenea, Bernard Tapie a mai fost acuzat că a fraudat gruparea din Marsilia cu peste 15 milioane de dolari.

Scandalul cu Bernard Tapie fusese precedat în 1982 de un altul la fel de răsunător, când preşedintele lui Saint-Etienne, Roger Rocher, era acuzat de trafic de influenţă (a traficat bani şi interese protejat de imaginea clubului) şi condamnat la 36 de luni de închisoare. Cu el la conducere, alb-verzii au câştigaseră 10 titluri şi 6 Cupe ale Franţei.

Un scandal de mai mari proporţii, prin ramificaţiile sale, a zguduit Italia în 2006. Tot din cauza unor meciuri trucate, campioana en-titre, Juventus Torino, a fost retrogradată, dar au căzut în plasa justiţiei mai multe personalităţi fotbalistice ale Italiei. Cel mai important nume este cel al lui Luciano Moggi (fost director general al Juventus), acesta fiind condamnat la cinci ani şi patru luni de închisoare. Claudio Lotito, preşedintele lui Lazio, a primit şi el 15 luni de închisoare, la fel ca Andrea şi Diego Della Valle, conducătorii Fiorentinei. După acest scandal, denumit Calciopoli, lui Juventus i-au fost retrase două titluri de campioană, în timp ce echipele AC Milan, Lazio şi Fiorentina au început sezonul cu puncte de penalizare.

În ciuda acestor avertismente, neregulile la nivel înalt au continuat nestingherite şi un nou scandal a izbucnit vara trecută în Turcia, tot la echipa campioană. Poliţia turcă l-a arestat pe preşedintele clubului Fenerbahce, Aziz Yildirim (în funcţie din 1998), într-o anchetă privind meciurile trucate din prima ligă. Alături de acesta, alte 30 de persoane au ajuns la audieri, între care vicepreşedintele lui Fener, vicepreşedintele lui Trabzonspor, dar şi mai mulţi fotbalişti, printre care şi fostul internaţional Umit Karan.

Un scandal asemănător a izbucnit tot în iulie 2011 în Grecia, când mai multe echipe importante, printre care Olympiacos Pireu, Olympiakos Volos, Kavala şi Asteras Tripolis au fost acuzate că au aranjat rezultatele mai multor meciuri. Vangelis Marinakis, preşedintele lui Olympiakos Pireu, Stavros Psomiadis, preşedintele lui Kavala şi Giorgos Georgiadis, antrenorul naţionalei Under 21, au fost personalităţile cele mai importante arestate într-o anchetă ce a vizat aproape 100 de persoane.

Un alt nume mare trimis în spatele gratiilor este cel al preşedintelui Sevillei, Jose Maria Del Nido, cu el preşedinte gruparea andaluză câştigând de două ori consecutiv Cupa UEFA, în 2006 şi 2007, şi de două ori Cupa Regelui Spaniei, în 2007 şi 2010. Anul trecut el a fost arestat şi condamnat la 7 ani de inchisoare, fiind găsit vinovat într-un caz de coruptie. Faptele sale nu au avut însă legătură cu fotbalul, el subtilizând, împreună cu alte 15 persoane, fonduri alocate de stat staţiunii Marbella, de pe Costa del Sol.