Presiuni pentru redeschiderea şcolilor. Sorin Cîmpeanu, precizări după consultările cu sindicatele

Se fac presiuni pentru redeschiderea şcolilor. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a început o serie de consultări cu elevii și profesorii şi părinţi.

07 ian. 2021, 12:20
Presiuni pentru redeschiderea şcolilor. Sorin Cîmpeanu, precizări după consultările cu sindicatele
Presiuni pentru redeschiderea şcolilor. Consultări la Ministerul Educaţiei

Presiuni pentru redeschiderea şcolilor. Joi au avut loc consulări la Ministerul Educaţiei între Sorin Cîmpeanu, sindicatele din învățământ, asociatiile studenților, Consiliul Național al Elevilor,  Consiliul Național al Rectorilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți.

Pe agenda discuțiilor de astăzi s-au numărat deschiderea școlilor și a universităților, precum și salarizarea profesorilor în funcție de performanță.

Presiuni pentru redeschiderea şcolilor. Sorin Cîmpeanu: S-a reiterat dorința de deschidere a semestrului II în 8 februarie

„Cinci concluzii agreate cu sindicatele, șase concluzii agreate cu elevii, șapte concluzii agreate cu părinții și opt concluzii agreate cu studenții. Vă redau sintetic aceste concluzii”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a convenit în discuția cu cele trei federații sindicale din învățământ că „dorința” comună este „de deschidere a semestrului II în 8 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice”.

„S-a reiterat dorința de deschidere a semestrului II în 8 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice, înțelegându-se importanța protecției stării de sănătate a profesorilor și elevilor, a diminuării riscurilor, dar și a necesității organizării unor acțiuni remediale.

S-a subliniat importanța acțiunilor remediale, nu numai pentru cei care susțin examenele naționale. Am fost de acord că este de recuperat, iar recuperarea se va face doar prin devotamentul fiecărui cadru didactic. Se susține dezvoltarea unei tematici corelată cu ceea ce s-a predat și s-a asimilat de către elevi.

S-a discutat importanta celor mai eficiente masuri de profesionalizare a managementului școlilor, un lucru deosebit de important. S-au avut în vedere mai multe variante, rezultatul trebuie să fie diminuarea la maximum posibil a influențelor de natura politică”, a spus Sorin Cîmpeanu la finalul consultărilor.

Ministrul Educaţiei a mai anunţat că atât Ministerul, cât şi Consiliul Naţional al Elevilor susţin bursele.

„Printr-o HG s-a instituit cuantum minim 100 de lei, acesta va trebuie să aibă susținere financiară în bugetul educației – 530 milioane de lei. Anul acesta, cuantumul total a fost de 270 milioane de lei, jumătate din ceea ce ne propunem. Jumătate au fost burse destinate elevilor din București”, a mai declarat Cîmpeanu.

 

Citeşte şi Ministrul Educaţiei explică cum se va face redeschiderea şcolilor. „Nu excludem niciun scenariu. Plecăm de la cel mai optimist – 8 februarie toată lumea la şcoală”

Reamintim că Sorin Cîmpeanu a anunțat în urmă cu o zi, după ședința de Guvern, că profesorii ar putea fi plătiți în funcție de performanță. “Există posibilitatea, o să discutăm cu miniștrii de resort și cu primul ministru, să introducem poate o componentă salarială de motivare în funcție de performanță prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Spre exemplu, există multiple variante, le analizăm cu toată atenția”, a declarat Cîmpeanu, care a precizat că salarizarea cadrelor didactice va fi discutată joi, la Ministerul Educației.

“Nu vă ascund faptul că în cursul zilei de mâine [joi, 7 ianuarie – N.Red.] vor exista consultări cu toate sindicatele din educație, cu asociatiile studenților, cu consiliul elevilor din Romania, cu consiliul rectorilor și cu federația asociatiilor de parinti”, a declarat Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.