Presupusă lovitură de stat în China. Președintele Xi Jinping ar fi fost arestat în aeroport la întoarcerea în Beijing

Zvonul unei lovituri de stat în China a fost viralizat pe mai multe rețele de socializare și se crede că președintele statului, Xi Jinping, a fost arestat.

26 sept. 2022, 10:34
Presupusă lovitură de stat în China. Președintele Xi Jinping ar fi fost arestat în aeroport la întoarcerea în Beijing

Vestea unei presupuse lovituri de stat în China circulă pe rețelele de socializare, în contextul în care președintele Xi Jinping se află în arest la domiciliu, însă guvernul de la Beijing nu a făcut nici o declarație cu privire la acest lucru, iar în presa chineză subiectul este evitat.

Mii de utilizatori de pe rețelele de socializare consideră că Armata Populară Chineză de Eliberare a organizat lovitura de stat în timp ce președintele Xi se afla la Samarakand, Uzbekistan, pentru a aprticipa la summitul SCO, Organizația de Cooperare de la Shanghai. Însă, pentru multe site-uri, știrea este considerată nefondată deoarece ar putea face parte dintr-o conspirație anti-X.

Presupusa lovitură de stat pare să fie legată de condamnarea la moarte a fostului viceminjistru al securității publice, Sun Lijun, sub acuzație de corupție. Informația s-a răspândit rapid pe Twitter, scriindu-se că fostul președinte chinez Hu Jintao și fostul premier Wen Jiabao l-au convins pe Song Ping, fostul membru al Comitetului permanent al Biroului Politic, să preia controlul Biroului Gărzii.
Citește și: Xi Jinping a evitat să ia cina cu Vladimir Putin, după întâlnirea din Uzbekistan. Ce justificare a oferit de liderul chinez

Președintele Chinei ar fi fost arestat la aeroport

Președintele Xi Jinping ar fi aflat de această reconstrucție și a decis să se întoarcă din Samarkand la Beijing, înainte de termen, urmând să fie arestat în aeroport. Mai multe surse susțin că lovitura de stat a avut loc, faptul că niciun zbor comercial nu a survolat Beijingul ieri fiind unul din motivele care consolidează această speculație.

Deși nu au existat confirmări cu privire la aceste lucruri, și conexiunile feroviare și autobuzele din capitala Chinei ar fi fost anulate.

Zvonul este alimentat și de oficialii Indiei, întrucât politicianul Subramanian Swamy a postat pe contul său de Twitter, unde este urmărit de 10 milioane de utilizatori, ipoteza că Xi Jinping a fost arestat: „Nou zvon de verificat: Xi Jingping este în arest la domiciliu la Beijing? Când Xi a fost recent la Samarkand, liderii Partidului Comunist Chinez ar fi trebuit să-l înlăture pe Xi din postul său de şef al armatei partidului. A urmat apoi arestul la domiciliu. Aşa spun ei”.

Fostul oficial al Departamentului de Apărare al SUA pentru China, Taiwan și Mongolia, Drew Thomspon, consideră că zvonurile sunt complet neadevărate, conform Mediafax.

Citește și: Prima întâlnire dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping, de la începutul războiului din Ucraina. Mesaj clar de susţinere transmis de liderul chinez