Prima întâlnire dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping, de la începutul războiului din Ucraina. Mesaj clar de susţinere transmis de liderul chinez

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis joi președintelui chinez Xi Jinping că Moscova sprijină politica „o singură China” și apreciază poziția echilibrată a Beijingului față de Ucraina.

15 sept. 2022, 16:39
Prima întâlnire dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping, de la începutul războiului din Ucraina. Mesaj clar de susţinere transmis de liderul chinez

În timpul unei întâlniri cu Xi în marginea summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Samarkand, Uzbekistan, Putin a spus că Rusia se opune „provocărilor americane” în strâmtoarea Taiwan. El a adăugat că încercările de a crea o „lume unipolară” sunt inacceptabile pentru majoritatea țărilor.

Noi apreciem mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi în ceea ce priveşte criza ucraineană”, a adăugat el în această primă întâlnire cu liderul de la Beijing de după ce Rusia a invadat Ucraina. „China este dispusă să lucreze împreună cu Rusia pentru a-şi asuma responsabilitatea de mare putere, a juca un rol de prim-plan şi a injecta stabilitate şi energie pozitivă într-o lume cuprinsă de haos„, a afirmat, la rândul său, Xi Jinping, citat de Reuters.

Beijingul nu a sprijinit şi nici nu a criticat invazia rusă, dar şi-a exprimat sprijinul pentru Moscova pe fondul sancţiunilor occidentale.

Citeşte şi Inspectorul armatei germane avertizează că Rusia ar putea ataca Moldova. „Putin are capacităţile să deschidă un nou front”

Aceasta a fost prima întâlnire dintre Putin și Xi de când Rusia a lansat o „operațiune militară specială” în Ucraina, în luna februarie a acestui an. Cu trei săptămâni înainte de începerea războiului, preşedintele chinez îl primise pe Vladimir Putin la Beijing, în marja deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022.

Cu prilejul actualei întrevederi, Putin a reînnoit sprijinul Moscovei pe tema Taiwanului, unde vizitele unor oficiali americani în ultimele săptămâni au suscitat indignarea Chinei. „Condamnăm provocările SUA”, a declarat Putin, subliniind că Moscova îşi menţine adeziunea faţă de principiul „unei singure Chine”, recunoscând doar guvernul chinez, şi se opune „provocărilor” SUA în strâmtoarea Taiwan.

Citeşte şi Olaf Scholz l-a sunat din nou pe Vladimir Putin, după patru luni. Discuţia a durat 90 de minute, care au fost principalele teme