Preţ benzină şi motorină, 17 mai. Carburanţii se scumpesc de la o zi la alta

Preţul benzinei a crescut cu 4 bani pe litru în stațiile OMV și Petrom, cu 5 bani/l în stațiile Lukoil și cu 2 bani/l în cele MOL. În Capitală, doar trei benzinării Lukoil mai vând benzina sub pragul de 8 lei. În schimb, motorina a rămas la acelaşi preţ în staţiile principalilor distribuitori de carburanţi din România.

17 mai 2022, 10:53
Preţ benzină şi motorină, 17 mai. Carburanţii se scumpesc de la o zi la alta

Preţ benzină şi motorină, 17 mai. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei vândute în România a scăzut de la peste 90 de bani/l la sub 80 de bani/l, în condiţiile în care benzina s-a scumpit considerabil în ultimele două săptămâni. .

Cea mai semnificativă scumpire a benzinei standard, de 5 bani/l a fost efectuată marți de Lukoil, în urma acesteia un preț de sub 8 lei pe litru (7,99 lei/l) putând fi achitat doar la stațiile de pe Șoseaua Chitilei, de pe Poligrafriei și Coralilor. În rest, prețul benzinei vândute în stațiile Lukoil se situează între 8 și 8,04 lei/l, conform Profit.ro.

Lukoil rămâne singura companie care a scumpit şi motorina cu un ban pe litru. Astfel, şoferii cu maşini diesel vor achita 8,79-8,82 lei pentru un litru de combustibil.

OMV Petrom a scumpit marți benzina standard atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, aceasta ajungând la 8,04-8,09 lei/l, respectiv 8,12-8,17 lei/l. În schimb, motorina stagnează de 10 zile la un preț de 8,79-,8,8 lei/l, în stațiile Petrom, și de 8,85-8,88 lei/l în cele OMV.

MOL a aplicat o majorare de preț de 2 bani/l la benzină, care a ajuns la 8,08-8,14 lei/l, în timp ce motorina a rămas la același preț din urmă cu 7 zile, 8,85-8,9 lei/l.

Rompetrol vinde în prezent carburanții la prețuri apropiate de MOL și OMV, de 8,83-8,88 lei/l în cazul motorinei, și de 8,08-8,13 în cazul benzinei standard.

Citeşte şi: Comisia Europeană cere statelor membre UE să se pregătească pentru întreruperea gazelor rusești. Ce soluții propune

Dacă în urmă cu 2 săptămâni diferența dintre prețul motorinei standard și cel al benzinei standard era de peste 91 de bani/l, în prezent acesta este de 75 de bani la OMV Petrom și Rompetrol, 80 de bani la Lukoil și de 77 de bani la MOL.

Din momentul anunțului președintelui Comisie Europene, Ursula von der Leyen, privind intenția Uniunii Europene de a interzice importul de țiței și produse petroliere din Rusia din 4 mai și până în prezent, majoritatea distribuitorilor au scumpit benzina cu 29 bani/l, iar motorina cu 13 bani/l. Singurele excepții sunt MOL, care a majorat prețul benzinei cu 20 de bani/l și Lukoil, care a crescut prețul diesel-ului tot cu 20 de bani/l.

O treime din țițeiul procesat în rafinăriile autohtone, în special la Petrotel, deținută de gigantul rus Lukoil, este de proveniență rusă. De asemenea, tradițional, o treime din motorina comercializată pe piața internă provine din Rusia.

Citeşte şi: SUA scoate arsenalul greu. A testat o armă hipersonică, de cinci ori mai rapidă decât viteza sunetului