SUA scoate arsenalul greu. A testat o armă hipersonică, de cinci ori mai rapidă decât viteza sunetului

Forțele aeriene americane au testat cu succes o armă hipersonică care se deplasează de cinci ori mai repede decât viteza sunetului, după cum a transmis armata SUA.

17 mai 2022, 09:16
SUA scoate arsenalul greu. A testat o armă hipersonică, de cinci ori mai rapidă decât viteza sunetului

Testul a fost efectuat de fapt sâmbătă la baza Edwards, în statul California, a detaliat armata aerului americană într-un comunicat. Mai precis, un bombardier supersonic ‘B-52 Stratofortress’, fabricat de Boeing, a reuşit să lanseze cu succes o rachetă hipersonică ‘AGM-183 ARRW’ , concepută să atingă o viteză mai mare de 24.695 km pe oră.

După separarea de avion, propulsorul ARRW s-a aprins şi a ars o durată stabilită dinainte, conferind rachetei o viteză de cinci ori mai mari decât viteza sunetului, menţionează documentul.

Este prima data când SUA testează cu succes o rachetă hipersonică, a declarat într-un comunicat locotenent-colonelul Michael Jungquist, care conduce unul dintre programele de dezvoltare a unor astfel de arme.

Echipa noastră foarte calificată a făcut istorie cu aceasta primă armă hipersonică lansată din aer. Facem tot ce putem pentru a pregăti această armă revoluţionară pentru câmpul de luptă cât mai curând posibil„, a spus Jungquist.

Citeşte şi Şeful Pentagonului: Potenţialul unui conflict între superputeri e în creştere. Prioritatea SUA: interceptarea rachetelor hipersonice

La ora actuală, SUA sunt angajate într-o cursă cu Rusia şi China în ceea ce priveşte dezvoltarea armelor hipersonice, ale căror viteză şi manevrabilitate le fac dificil de urmărit şi de interceptat.

Rusia a lansat rachete hipersonice împotriva unor ţinte în Ucraina în cursul invaziei sale declanşate la 24 februarie.

Australia, SUA şi Marea Britanie – ţări care formează alianţa de securitate AUKUS – au anunţat în aprilie că vor coopera pentru dezvoltarea armelor hipersonice, lucru care a fost receptat cu îngrijorare de China.

Citeşte şi Pentagonul se teme de noua armă hipersonică a Chinei. „Sfidează legile fizicii, atacă fără a fi detectată”

Washingtonul anunţase încă în octombrie 2021 că încearcă dezvoltarea tehnologiei hipersonice pentru a contracara progresul Chinei în acest domeniu, pe fondul unor informaţii că Beijingul a testat deja astfel de rachete.

Potrivit publicaţiei Financial Times, China a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară în august anul trecut.

Ulterior, Beijingul a negat că ar fi testat o astfel de rachetă cu capacitate nucleară, asigurând că au fost „teste de rutină” pentru a verifica tehnologiile de reutilizare aerospaţială.


loading...
Partenerii noștri