Preţ carburanţi 12 septembrie 2023. Bubuie tarifele la pompă, Guvernul ar putea reveni cu compensarea

​Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, întrebat dacă este luată în calcul reintroducerea măsurii de compensare a preţului carburanţilor cu 50 de bani, în condiţiile în care benzina a ajuns la 7,5 lei per litru, că va exista o discuţie în Guvern pentru a vedea de ce a crescut preţul.

12 sept. 2023, 06:41
Preţ carburanţi 12 septembrie 2023. Bubuie tarifele la pompă, Guvernul ar putea reveni cu compensarea
Preţ carburanţi 7 septembrie 2023. Motorina s-a scumpit din nou. Cât costă acum un litru la pompă?

Preţ carburanţi 12 septembrie 2023. Șeful Guvernului a spus că țara noastră are al doilea cel mai mic preţ la carburanţi din Europa, iar scumpirea nu este atât de mare, acciza fiind raportată la anul 2018.

„O să am o discuţie să vedem de ce a crescut preţul. Am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. Este foarte uşor de influenţat în urma războiului, dar vreau să vă spun un lucru – ştiţi că avem al doilea preţ din Europa ca şi cel mai mic. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România. Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o menţinem într-un grafic. De asemenea, ştim că preţul la carburant pe tot lanţul aduce până la urmă scumpiri. Nu e o scumpire atât de mare. Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român în acest moment ia cea mai mică acciză din Europa ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit”, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu.

Alimente mai ieftine pentru români. Guvernul anunță extinderea listei produselor cu preț redus

Şeful Executivului a mai spus că a văzut că motorina s-a scumpit mai mult. „Este şi normal. De obicei motorina se foloseşte în război, din câte ştiu eu”, a completat Ciolacu.

Preţ carburanţi 12 septembrie 2023. Prețul mediu al unui litru de benzină a ajuns la 7,21 de lei în data de 10 septembrie 2023, arată datele Peco-online.ro.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 2.7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa astăzi cu 9,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a ajuns la 7,5 lei, în creștere cu 3,9% față de luna trecută, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă acum cu 14 lei mai mult.

Potrivit datelor furnizate de peco-online.ro, cea mai ieftină benzină din România se vinde marți cu 7.17 lei și se găsește la acest preț  în județul Ilfov, la stația Socar din Chiajna.

În ceea ce privește preț motorină, cel mai bun preț pentru acest tip de carburant este azi de 7.29 lei și o găsiți la acest preț la stația Socar din Târgu Cărbunești, județul Gorj.

Cel mai bun preț la GPL este astăzi de 3.22 lei și se vinde la acest preț la mai multe stații peco din București.

Citește și Vouchere sociale 2023: Ce faci dacă nu ai primit cardul de alimente. Atenţie, ajutorul expiră!

Guvernul Ciucă a introdus compensarea cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină în data de 1 iulie 2022, fiind o măsură voluntară, susținută financiar în mod egal de la bugetul de stat și de operatorii de benzinării. Măsura, luată inițial pentru trei luni, a fost prelungită în septembrie până la 31 decembrie.