Preţ carburanţi 15 martie 2023. Cât costă un plin de benzină sau motorină chiar dacă petrolul s-a ieftinit

Tendinţa de scumpire a benzinei se menţine, acest carburant atingând în martie cel mai mare preț de la începutul anului și reducând diferența de preț faţă de motorină.

15 mart. 2023, 06:45
Preţ carburanţi 15 martie 2023. Cât costă un plin de benzină sau motorină chiar dacă petrolul s-a ieftinit

Preţ carburanţi 15 martie 2023. Benzina şi mototrina continuă să aibă tarife mari în România, chiar dacă pieţele internaţionale sunt infleunţate de preţurile reduse la petrol.

Benzina a pornit anul 2023 la nivelul de 6 lei si 39 de bani, după suspendarea compensării de 50 de bani la finalul anului trecut, iar de atunci prețul ei a crescut ușor, dar constant. Motorina standard a evoluat în sens opus. A pornit anul la 7 lei și 57 de bani pe litru, și după un vârf de 7,74 de lei la finalul lunii ianuarie a intrat pe scădere. Prețul mediu pentru un litru de motorină standard era ieri de 7,35 lei.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Vezi aici preţ carburanţi 15 martie 2023

Preturile din fiecare statie peco din retelele Gazprom, Lukoil, Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Socar, BLKOil, CellyRo, Fermierul, MaximCoLtd, Metropoli, Ozana, Petrolium, Petromar, RoOscar, RST, VhExtraOil sunt actualizate la diferite momente din zi, in fiecare zi; pentru benzinariile AS24, Carbogaz, DHR, Ecombustibil, Eldomir, ETU, Eurogenetic, Flaga, FloreaOil, MOil, Octano, OscarFaraPret, PartenerRompetrol, RBCGas, RompetrolExpres, RompetrolGas, TSV nu exista momentan posibilitatea de a obtine aceste preturi actualizate zilnic.

Preturile returnate de catre aplicatie pot cateodata diferi de cele afisate la pompa din cauza intarzierii cu care aceste preturi sunt procesate si actualizate de catre serverul principal.

Preţ carburanţi 15 martie 2023. Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 4%, până la cele mai reduse niveluri din ultimele trei luni, după publicarea unui raport privind inflaţia din SUA şi recentele falimente ale unor bănci din SUA, care au stârnit temeri de o nouă criză financiară, cu impact negativ asupra cererii viitoare de petrol, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 3,32 dolari, sau cu 4,1%, până la 77,45 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,47 dolari, sau cu 4,6%, până la 71,33 dolari.

Carburanții s-au scumpit din nou. Cât au ajuns să coste plinul de motorină și benzină
Au fost cele mai reduse niveluri atinse la închiderea tranzacţiilor pentru ambele benchmarkuri din 9 decembrie şi cele mai mari scăderi procentuale de o zi de la începutul lunii ianuarie.

În plus, ambele contracte au căzut în teritoriu supravândut din punct de vedere tehnic pentru prima dată în câteva săptămâni.

Undele de şoc provocate de prăbuşirea Băncii Silicon Valley au declanşat fluctuaţii mari ale acţiunilor băncilor, deoarece investitorii s-au îngrijorat de sănătatea financiară a unora dintre acestea, în ciuda asigurărilor preşedintelui american Joe Biden şi a altor factori de decizie la nivel mondial.

Citește și: RCA 2023. Veste proastă pentru şoferii tineri, care sunt noile tarife, majorări semnificative

”Piaţa fie anticipează o recesiune în viitor, fie s-ar putea ca unul sau mai multe fonduri să fie nevoite să strângă numerar şi să reducă riscul din registrele lor, deoarece sunt îngrijorate de lichiditate, după falimentul băncilor”, a spus Phil Flynn, analist la Grupul Preţ Futures.

Preţurile de consum din SUA au crescut puternic în februarie, deoarece americanii s-au confruntat cu costuri persistente mai mari pentru chirii şi alimente, punând o dilemă pentru Rezerva Federală a SUA, a cărei luptă împotriva inflaţiei a fost complicată de prăbuşirea a două bănci regionale.

”Preţurile ţiţeiului sunt în scădere în urma unui raport referitor la inflaţie în mare parte în conformitate cu aşteptările analiştilor, care măreşte probabilitatea pentru cel puţin încă o creştere a dobânzii Fed”, a declarat Edward Moya, analist senior de piaţă la firma de date şi analiză OANDA.

Datele au arătat că Indicele preţurilor de consum (IPC) din SUA a crescut cu 0,4% în februarie, de la 0,5% în ianuarie. Această uşoară încetinire a creşterii preţurilor de consum i-a determinat pe investitori să anticipeze o majorare mai mică a dobânzii cheie de către Fed, în martie.

Acum, analiştii anticipează că Fed îşi va majora dobânda de referinţă cu doar un sfert de punct procentual săptămâna viitoare, în scădere faţă de 0,50 de puncte procentuale aşteptate anterior, şi va efectua o altă creştere de aceeaşi dimensiune în mai.

Următoarea întâlnire de două zile a Fed începe marţea viitoare.