Preţ carburanţi 20 aprilie. Litrul de motorină s-a scumpit din nou. Diferențe mari de preț între diesel și benzină

Preţul carburanţilor continuă să crească. Cel mai mult s-a scumpit motorina. La Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților în România, motorina a ajuns să fie cu 10% mai scumpă decât benzina.

20 apr. 2022, 11:46
Preţ carburanţi 20 aprilie. Litrul de motorină s-a scumpit din nou. Diferențe mari de preț între diesel și benzină

Preţ carburanţi 20 aprilie. Lovitură pentru şoferii cu maşini diesel. Preţul pentru litrul de motorină a crescut cel mai mult în ultimele zile.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa miercuri, 20 aprilie, un preț al benzinei standard de 7,67 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard a ajuns la la 8,50 de lei/litrul, potrivit Economica.net. Astfel, comparativ cu ziua de ieri, prețul benzinei a rămas nemodificat, dar motorina s-a scumpit cu șase bani pe litru.

Citeşte şi: Cursul euro / leu va creşte peste 5 lei! Avertisment terifiant despre declinul leului şi declinul economic al României

Litrul de motorină s-a scumpit din nou. Diferențe mari de preț între diesel și benzină

De altfel, în ultima lună s-a constatat că, dacă în cazul benzinei prețurile au stangnat, ba uneori au mai și scăzut, în timp ce prețul motorinei a tot crescut.

Citeşte şi: Virgil Popescu, despre legea offshore: Eu cred că va fi adoptată în cursul lunii mai, atât de camera superioară, cât şi de Camera Deputaţilor şi trimisă la promulgare

Benzina a rămas în jurul valorii de 7,7 lei litrul la Petrom, dar în cazul motorinei prețurile au crescut de la sub 8,30 lei/litrul la finalul lui martie la 8,50 de lei litrul în prezent.

Creşterea preţului pentru litrul de motorină poate fi o consecintă a cererii foarte mari din ultima perioadă, spune Radu Căprău, director responsabil cu activitatea de downstream oil la Petrom. Acesta a explicat că deşi a crescut foarte mult cererea de motorină, nu vede o criză a motorinei la nivelul Europei.

“Au crescut cotațiile la diesel, mult peste benzină, în contextul presiunilor regionale, oricum cele două erau decuplate, dar motorina s-a decuplat și mai mult, cererea este mai mare pentru motorină”, a  spus Căprău, care a spus că nu vede o criză de aprovizionare în România.

Anul trecut, potrivit estimărilor sale, s-au importat circa două milioane de tone de motorină în România.

Și, într-adevăr, la momentul redactării acestei știri, cotația Platt’s Med pentru benzină era la 1.054 de dolari pe tonă, în timp ce, pentru motorină cotația era la 1.149 de dolari pe tonă. Și, dat fiind că pentru benzină creșterea zilnică a fost de doar 1,75 dolari, dar cea pentru motorină a fost de 53 de dolari pe tonă, așteptările nu pot merge decât spre o creștere mai accentuată a prețului motorinei la pompă, crescând astfel ecartul de preț dintre cei doi carburanți.