Cursul euro / leu va creşte peste 5 lei! Avertisment terifiant despre declinul leului şi declinul economic al României

România ar putea avea o creştere economică de 3% în 2022, în scădere cu o jumătate de punct procentual faţă de estimările anterioare, susţin analiştii CFA România. De asemenea, inflaţia este de aşteptat să se majoreze, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

19 apr. 2022, 14:27
Cursul euro / leu va creşte peste 5 lei! Avertisment terifiant despre declinul leului şi declinul economic al României

Totodată, cursul euro / leu va creşte peste 5 lei, comparativ cu valoarea actuală (4,94 lei pentru un euro) în condiţiile în care este anticipată o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 5,0402 lei pentru un euro, în vreme ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,082 lei pentru un euro.

Analiştii anticipează şi o rată medie a inflaţiei de 8,03% pentru acest an, fiind vorba despre un maxim istoric de la iniţierea sondajului CFA România, şi un deficit bugetar de 6,7%, conform Agerpres.

Cât despre cursul de schimb euro / leu, analiştii estimează că ne vom confrunta cu o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,082 lei pentru un euro.

„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna martie. O consecinţă a acestei aversiuni crescute la risc este şi reducerea anticipaţiilor de creştere economică care s-au redus cu încă o jumătate de punct procentual faţă de exerciţiul anterior (martie 2022, n.r.). Totodată şi anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Naţională la cel puţin 4,25%, în următoarele 12 luni„, a declarat Adrian Codîrlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Preţ carne de miel. Cât te costă friptura de Paşte la Lidl, Carrefour, Kaufland şi în Mega Image. Cea mai bună ofertă!

Cursul euro / leu va creşte peste 5 lei! Cum va influenţa preţurile proprietăţilor imobiliare

Ponderea repondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni s-a redus la 13,6%, fiind vorba despre cel mai mic nivel din noiembrie 2020, concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020), arată estimărilor analiştilor CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut la valoarea de 40,9 puncte din cauza evoluţiei componentei de anticipaţii a indicatorului.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, CFA România are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst.

Citeşte şi: Prețul gazelor naturale din Europa a scăzut la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina. Care este explicația