Preț carburanți 23 februarie. S-a scumpit iar litrul de benzină înainte de weekend

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi benzina, la două zile de la precedenta majorare de preț a carburanților.

23 feb. 2024, 08:49
Preț carburanți 23 februarie. S-a scumpit iar litrul de benzină înainte de weekend

Preț carburanți 23 februarie. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișează în data de 23  februarie 2024 un preț de 7,11 lei/litru de benzină standard. Prețul motorinei standard se menține la 7,54 lei/litrul.


Conform analizei Economica.net, înainte de weekend Petrom a scumpit benzina cu patru bani pe litru. Prețul motorinei standard a rămas neschimbat. Precedenta majorare de preț a avut loc în urmă cu două zile, când ambii carburanți s-au scumpit, ușor de data aceasta, cu doar doi bani pe litru.

Citește și: Marcel Ciolacu, veste bună pentru transportatori: „Compensăm creşterea accizei la motorină”

Aceasta este a unsprezecea scumpire consecutivă a carburanților din ultima vreme, exceptând o ieftinire nesemnificativă, de un ban pe litru.

Scumpirile au început să fie operate de la la jumătatea lunii ianuarie, după ce, în prima jumătate a lunii, compania scăzuse prețurile cu 12 bani pe litru asta după ce  la 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină, exact cu cât a crescut acciza.

Citește și: DOCUMENT Indemnizaţie de ne-Schengen. Transportatorii români ar putea primi o compensaţie de 40 de euro pe zi

Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Creșterile de preț au survenit ca urmare a creșterilor cotațiilor petroliere, alimentate de scumpirea petrolului (peste 83 de dolari barilul sortimentulu Brent, de referință pentru Europa) dar și de alți factori, cum ar fi conflictul din Marea Roșie care a dus la costuri mai mari cu transportul, revizii la rafinării, însoțite și de o ușoară depreciere a leului față de dolarul american.