Preţ carburanţi 24 aprilie 2024. Veşti bune pentru şoferii cu maşini cu motor diesel

Prețul carburanților în România, 24 aprilie 2024. Motorina se ieftineşte din nou, preţul benzinei stagnează.

24 apr. 2024, 09:35
Preţ carburanţi 24 aprilie 2024. Veşti bune pentru şoferii cu maşini cu motor diesel

Preţ carburanţi 24 aprilie 2024. Cea mai ieftină benzină standard costă miercuri 7,33 lei litrul, atât cât era şi marţi, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5. La restul stațiilor din Bucureşti, benzina standard se găsește la prețuri între 7,35 şi 7,49 lei, în uşoară scădere.

Preţ carburanţi 24 aprilie 2024 AICI

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,84 lei la 8,14 lei, costuri în uşoară scădere.

Avertisment Revolut privind fraudele. Cum poţi să pierzi peste 3.500 de lei de pe card

Prețul minim pentru motorină standard, în București, ajunge miercuri la 7,40 lei litrul, faţă de 7,42 lei litrul cât era marţi, și se găsește la o stație Socar din str. Vasile Lascăr nr. 141A, anunţăa A3.

Preţul maxim ajunge la 7,53 lei litrul în București, de asemenea în scădere.

Prețul pentru motorină premium este între 7,78 lei litrul şi 8,04, tot în scădere față de marţi.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depășească 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Prime Paşte 2024. Când intră pe card primele de 3.000 de lei
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.

Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la ședința de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o conferinţă de presă, transmit Reuters și Agerpres.

La o întâlnire care a avut loc joia trecută, ministrul ungar al Economiei a făcut un apel la Asociaţia Distribuitorilor de Carburanţi din Ungaria şi la grupul de petrol şi gaze MOL să adere la acord, conform căruia preţurile interne la combustibili trebuie să fie în intervalul mediu al regiunii. Acest apel a venit după ce preţurile la benzină în Ungaria au urcat până la 642 de forinţi (1,75 dolari) per litru, cu mult peste media regională.

Guvernul ungar a eliminat plafonul impus preţurilor la carburanţi în luna decembrie 2022, după ce lipsa importurilor şi achiziţiile motivate de panică au dus la probleme în aprovizionarea cu combustibili, dar a promis că va interveni din nou dacă preţurile cresc peste media din regiune