Preţ carburanţi 7 iunie 2022. Motorina standard a sărit de 9 lei!

Motorina standard a sărit de 9 lei în mai mult de jumătate din stațiile din Capitală, dar şi în alte oraşe importante ale României.

07 iun. 2022, 11:06
Preţ carburanţi 7 iunie 2022. Motorina standard a sărit de 9 lei!
Preţ benzină şi motorină 27 mai 2022

Preţ carburanţi 7 iunie 2022. Prețul litrului de motorină standard a depășit pragul de 9 bani/l în aproximativ 60% din stațiile din București, în urma majorării cu 4 bani/l efectuate luni de principalii distribuitori de carburanți autohtoni atât la benzină, cât și la combustibilul diesel. Prețuri situate cu câțiva bani sub cel de 9 lei mai practicau doar în cele 31 de stații Lukoil, în cele 3 ale Socar și în trei sferturi din stațiile Petrom. O scumpire generalizată similară a fost înregistrată și în weekend, relevă date analizate de Profit.ro.

În 11 din cele 42 de stații Petrom din capitală, în stațiile OMV (20 la număr), în cele 35 de stații Mol și în stațiile Rompetrol (aproximativ 25), prețul motorinei standard era marți de cel puțin 9 lei/l.

Preţ carburanţi 7 iunie 2022. Preţ mai mare de 9 lei şi la Iaşi

După o stagnare de circa două săptămâni a prețului pentru motorina vândută la pompele stațiilor de carburanți din Iași, ultimele zile au consemnat o creștere constantă a prețurilor.
Ungaria vinde benzină şi motorină la preţ redus doar şoferilor maghiari. Românii care tranzitează ţara vor plăti combustibilul la preţul pieţei

Cel mai mare preț s-a consemnat la stațiile OMV, unde litrul de motorină a ajuns la 9.04 lei. Cel mai ieftin rămâne la Lukoil, cu 8,92 de lei.

Preţ carburanţi 7 iunie 2022. Marți dimineață, țițeiul Brent, de referință pe piața europeană, se tranzacționa cu 120,3 dolari/baril, în creștere cu 0,7% față de prețul de închidere al zilei precedente. De la începutul anului, țițeiul Brent s-a apreciat cu 54%, în timp ce  motorina s-a scumpit cu aproximativ 47%, iar benzina cu circa 37% în stațiile din România.

De ce este important: Pe lângă intrarea în vigoare în weekend-ul trecut a embargoului impus de UE importului de țiței rusesc, rafinăria OMV de la Schwechat, de lângă Viena, a fost afectată de un “ncident mecanic, ceea ce a determinat Austria să elibereze o parte din rezervele sale strategice de benzină și motorină pentru a preveni o penurie de carburanți. Efectele incidentului s-au transmis și în Ungaria, unde OMV are o rețea de 200 de benzinării, fiind, alături de grupul maghiar MOL, unul dintre primii doi actori de pe piața de distribuție carburanți din Ungaria. Cele două companii activează și în România, ocupând pozițiile 1, respectiv 3, pe această piață.

În urma majorării cu 4 bani/l a prețului carburanților de luni, în 31 de stații Petrom motorina standard costa 8,99 lei/l, iar în 11 stații, 9 lei/l, în timp ce benzina putea fi achiziționată marți cu 8,36-8,41 lei/l.

În cele 20 de stații OMV din București, prețul diesel-ului era cuprins între 9,05 și 9,09 lei/l. Benzina standard costa duminică 8,44-8,49 lei/l în aceleași stații.

Lukoil a aplicat regula scumpirii cu 4 bani/l doar benzinei, la motorină majorarea de preț efectuată fiind de 5 bani/l. Astfel, marți prețul benzinei standard în stațiile Lukoil din capitală era de 8,31-8,36 lei/l, iar motorina cu 8,92-8,95 lei/l.

Mol practica în aceeași zi prețuri de 8,41-8,46 lei/l la benzina standard, respectiv 9–9,05 lei/l la combustibilu diesel.

Prețuri similare celor din benzinăriile Mol și OMV practica și Rompetrol. SOCAR a scumpit la rândul său benzina standard cu 5 bani/l, aceasta ajungând la 8,39 lei/l, în timp ce motorina standard s-a scumpit cu 10 bani/l ajungând la 8,96-8,99 lei/l.

Ce bătaie de joc! Nicușor Dan vrea să facă piste de biciclete pe trotuarele de pe bulevardul Kiseleff! Exact aceleași piste au fost declarate ilegale de Poliţia Capitalei în 2012 pentru că erau un pericol imens pentru pietoni! Acum primarul vrea să le vopsească din nou

Din momentul anunțului anunțului președintelui CE, Ursula von der Leyen privind intenția UE de a interzice importul de țiței și produse petroliere din Rusia din 4 mai și până în prezent, ritmul de creștere a prețului benzinei la pompă a fost de aproximativ 2 ori mai ridicat decât cel de majorare a prețului motorinei.

Astfel, în această lună, OMV Petrom și Lukoil au scumpit motorina cu aproximativ 33 bani/l, iar benzina, cu 61 bani/l.

Preţ carburanţi 7 iunie 2022. MOL a majorat prețul litrului de combustibil diesel cu 28 bani și pe cel de benzină 53 de bani.

În prezent, țițeiul rusesc (pentru procesarea căruia Mol a obținut o excepție de la embargo-ul impus de UE) se tranzacționează la un preț considerabil mai redus decât cel extras din alte state, chiar și cu peste 30 de dolari/baril mai mic în cazul unor sortimente de petrol, iar ecartul de preț putea să crească.

Până la invadarea Ucrainei de către Rusia, diferențialul Ural-Brent înregistra o evoluție normală, în jurul mediei de 2 dolari/baril. După 24 februarie însă, țițeiul rusesc s-a tranzacționat la minime istorice față de Brent (31 dolari/baril) din cauza temerii că nimeni nu va mai vrea să cumpere petrol rusesc, susține Rompetrol.

Economica.net: Nouă scumpire a carburanților azi, a patra într-o săptămână. Care sunt prețurile azi

Carburanți. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 7 iunie, un preț al benzinei standard de 8,40 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,99 lei/litrul.

Așadar, Petrom a majorat azi și prețul benzinei și cel al motorinei cu patru bani pe litru. Precedenta majorare de preț a avu loc duminică, când a crescut cu cinci bani pe litru prețul benzinei și cu patru bani pe litru prețul motorinei. Cu două zile înainte Petrom crescuse prețurile tot cu  patru bani pe litru, atât la benzină cât și la la motorină. Iar precedenta scumpre fusese cu o zi în urmă, pe 1 iunie, tot patru bani pe litru, la motorină.

Așadar în prima săptămână din iunie, prețurile au crescut în patru rânduri.

Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta. La finalul lunii aprilie, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar în nici cinci săptămâni prețurile au crescut cu 77 de bani pe litru pentru benzină și 49 de bani pe litru pentru motorină.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra, benevol, petrol din Rusia pentru rafinăria de la Brazi, de mai multă vreme.

Azi, cotațiile Platt’s Med pentru benzină au ajuns la 1.406 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.343 dolari pe tonă.  Pe 24 mai, deci cu două săptămâni în urmă, cotațiile erau de 1.222 dolari pe tona de benzină, iar cele pentru motorină erau de 1.074 dolari/tonă.

România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina.

Reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat joi un al 6-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care include un embargo petrolier cu anumite scutiri. Șefii de stat şi de guvern ai ţărilor din UE au ajuns în cele din urmă la un acord care ar trebui să ducă la reducerea cu 90% a importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anuluiAcordul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol rusesc transportat pe apă, respectiv două treimi din achiziţiile europene. Pentru a elimina blocajul Budapestei, o scutire provizorie a fost prevăzută pentru petrolul transportat prin oleoduct, ceea ce priveşte Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

Potrivit acordului, rafinăria Petromidia, care este alimentată cu țiței kazah pe mare dintr-un port rusesc nu va fi afectată dar, din data de 5 decembrie, rafinăria Petrotel-Lukoil de la Ploiești nu va mai putea rafina țiței provenit din Rusia, scrie Economica.net.