Ce bătaie de joc! Nicușor Dan vrea să facă piste de biciclete pe trotuarele de pe bulevardul Kiseleff! Exact aceleași piste au fost declarate ilegale de Poliţia Capitalei în 2012 pentru că erau un pericol imens pentru pietoni! Acum primarul vrea să le vopsească din nou

Nicuşor Dan a promis o nouă pistă de biciclete pe traseul Piața Presei – Bulevardul Kiseleff – Bulevardul Constantin Prezan, însă până în prezent a rămas doar o declaraţie de intenţie. Motivul: Primăria Capitalei nu a cerut încă acordul Poliţiei pentru începerea efectivă a lucrărilor, deşi, la începutul lunii mai, primarul general a anunţat că acestea "vor începe în zilele următoare". Vor fi realizate prin îngustarea trotuarelor, ceea ar putea pune în pericol atât pietonii, cât şi bicicliştii. Mai mult, aceleaşi piste de biciclete au fost declarate ilegale de Poliţie în urmă de 10 ani din aceleaşi motive.

06 iun. 2022, 09:30

Știți pista de biciclete de pe Calea Victoriei, probabil singura făcută pe carosabil si departajată cu bordură atât de benzile de circulaţie a maşinilor cât si de trotuare? Ei bine, e posibil ca în Bucureşti să nu mai existe niciodată o asemenea pistă pe niciun alt bulevard mare. Nicusor Dan le-a promis bucureștenilor un oraş civilizat şi occidental, doar că între timp s-a convins toată lumea că de fapt promisiunile primarului „wanna-be” au fost doar vorbe goale.

Cea mai nouă isprava a primarului Nicuşor a fost să se laude pe Facebook cu noi piste de biciclete pe arterele principale din Bucuresti. Doar ca ceea ce a omis el să spună e ca bicicliştii şi trotinetele electrice vor circula pe trotuar, printre pietoni, bulevardul rămânând al mașinilor, așa cum e şi normal într-un oraş care se luptă cu poluarea imensă.

Una dintre cele mai moderne şi circulate piste de biciclete din Bucureşti este cea de pe Calea Victoriei, făcută întâmplător sau nu fix în mandatul lui Sorin Oprescu. Doar ca Nicuşor Dan nu vrea să-şi bată capul cu reducerea traficului pe marile artere. Cu câteva găleţi de vopsea el va „trasa” noi piste de biciclete pe trotuarele bulevardului Kiseleff, acolo unde un flux impresionant de pietoni circulă zilnic în parcul Kiseleff sau spre parcul Herăstrău.

Ca bătăia de joc să fie totală, aceleaşi piste de biciclete cu care se laudă acum Nicuşor Dan există deja vopsite pe trotuare, doar că nimeni nu mai ţine cont de ele, dat fiind că în urmă cu 10 ani Poliţia Capitalei le-a declarat ilegale după ce au constatat că ele reprezintă un real pericol pentru pietonii care circulă pe trotuar.

Citeşte şi: Gabriela Szabo, dată afară de la şefia CSM Bucureşti de Nicuşor Dan. Anchetă a Corpului de Control al Primăriei

Nicușor Dan vrea să facă piste de biciclete pe trotuarele de pe bulevardul Kiseleff. Promisiunea de început de mai rămâne încă un vis pentru iubitorii sportului pe două roţi

Pe 5 mai, primarul general anunţa pe pagina sa de Facebook faptul că bucureştenii vor beneficia de o nouă pistă de biciclete. Durata executării lucrărilor e stabilită, nu şi momentul începerii acestora.

„Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru execuția a 3,3 kilometri de pistă de bicicletă. Noua pistă va fi construită în sectorul 1, pe traseul Piața Presei – Bulevardul Kiseleff – Bulevardul Constantin Prezan. Lucrările vor începe în zilele următoare, urmând să dureze două luni”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Primarul general nu a precizat la acel moment dacă pistele de biciclete vor fi construite prin îngustarea trotuarului sau dacă vor fi realizate pe trotuar.

Pista de biciclete de 3,3 kilometri costă aproape un milion de euro

Cei 3,3 kilometri pistă de biciclete vor fi construiţi de Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti, instituţia din subordinea Primăriei căreia i-a fost atribuit contractul.

Potrivit Primăriei Capitalei, întreaga lucrare va costa 4,69 milioane de lei, adică aproape 951.000 de euro. Un simplu calcul arată că, pentru amanajarea unui metru de pistă de biciclete, Primăria condusă de Nicuşor Dan cheltuie aproape 288 de euro.

Cum va fi construită pista de biciclete pe traseul Piața Presei – Bulevardul Kiseleff – Bulevardul Constantin Prezan

Din documentul ce poartă antetul Direcţiei Generale de Investiţii a Primăriei Capitalei reiese pe ce va cheltui municipalitatea cei aproape un milion de euro.

  • lucrări de construcţie de piste de biciclete
  • lucrări de marcaj rutier
  • instalare de indicatoare rutiere
  • instalare de semnalizatoare rutiere

Altfel spus, e vorba despre reasfaltarea pistei de biciclete existente care a fost declarată ilegală de Poliţia Capitalei în urmă cu 10 ani.

rezultat_procedura_atribuire_55336_20220505

Pista de biciclete pe care o promite Nicuşor Dan e de fapt un proiect din mandatul Gabrielei Firea

RomâniaTV.net a solicitat punct de vedere oficial atât din partea Primăriei Capitalei, cât şi partea Poliţiei Capitalei, instituţia care ar trebui să avizeze proiectul municipalităţii. Surse din cadrul Poliţiei au declarat pentru RomâniaTV.net că proiectul realizării unei piste de biciclete pe bulevardul Kiseleff datează din 2018, an în care a fost obţinut avizul privind semnalizarea.

„Este un proiect avizat în 2018 de noi care probabil că a fost ţinut în stand-by de Primărie şi se doreşte în perioada asta să meargă spre implementarea lui. Pe trotuar sunt prevăzute în proiect”, au precizat oficiali din cadrul Poliţiei Capitalei.

Întrebaţi dacă pista de biciclete va fi delimitată special cu borduri faţă de spaţiul destinat pietonilor, aceştia au afirmat că este vorba doar despre o delimitare „cu marcaj”.

„Pe acest tronson, trotuarele sunt destul de late. Au undeva la cinci metri, ceea ce înseamnă că rămân constant peste trei metri lăţime pentru circulaţia pietonilor, ceea ce din punctul nostru de vedere este în regulă. E suficient.

E o situaţie similară cu pistele pe care le avem acum pe bulevardul Aviatorilor. Sunt în regulă. Nu am avut probleme şi sesizări, niciun incident pe zona aceea. Cam aceeaşi nivel de reglementare e şi aici”, au mai precizat sursele citate.

Mai mult, municipalitatea trebuie să obţină acordul Poliţiei pentru ca lucrările să poată să înceapă efectiv pe teren.

„Avizul pe care l-am dat în 2018 priveşte semnalizarea finală, cum va arăta ea. Nu priveşte lucrările şi demararea lor. Vor pleca de la Primărie, Primăria se ocupă de demararea proiectului şi la momentul respectiv vor obţine un alt acord de la noi pentru demararea proiectului.

Deocamdată nu s-a depus. Există informaţii că urmează, dar ceva oficial la noi nu a ajuns. Există doar avizul care reglementează din punct de vedere al semnalizării şi este din anul 2018” , au mai menţionat sursele, pentru Româniatv.net.

Răspuns evaziv, oferit de Primăria Capitalei privind pistele de biciclete

La solicitarea Româniatv.net, reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti nu au precizat cu exactitate când vor începe efectiv lucrările.

„Pistele pentru biciclete de pe traseul Piața Presei –Bulevardul Kiseleff – Bulevardul Constantin Prezan vor fi construite atât pe trotuar, cât și pe carosabil, în funcție de configurația drumului, cu respectarea Planului Tehnic aprobat de comisiile de specialitate.

Pistele de pe Traseul 1 – Tronson 2 vor arăta similar cu cele de pe Calea Victoriei, însă delimitarea nu se va face în același mod, întrucât pe Calea Victoriei traseul este lipit de carosabil și nu cu porțiuni pe trotuar, cum este cazul pe acest nou traseu.

Pentru acest proiect, Primăria Capitalei are Aviz IGPR- DGPMB- Brigada Rutieră nr. 1041.322/21.08.2018.

Contractul de execuţie a fost atribuit direct, în baza normei interne numărul 130/2018, lucrările urmând să fie realizate de Trustul de Clădiri Metropolitane București.

Conform contractului, TCMB va executa lucrări de construcții de piste de biciclete, trasare marcaje rutiere, instalare indicatoare și semnalizatoare rutiere.

Valoarea contractului este de 3.944.323,50 lei fără TVA, finanţarea fiind asigurată prin Fondul Naţional de Mediu, gestionat de Ministerul Mediului.

Documentația premergătoare lucrărilor se află pe circuitul de avizare, urmând ca execuția pistelor pentru biciclete să fie demarată în perioada următoare”, este răspunsul oferit de PMB, la solicitarea Româniatv.net.

Gabriela Firea dă de pământ cu Nicuşor Dan. „A anunțat continuarea traseelor moștenite, dar lucrările nu au început”

„Ca primar, trebuie să faci ceva concret pentru bicicliști, nu doar să te plimbi cu bicicleta. Astăzi, 3 iunie, este Ziua Mondială a Bicicletei. Cât am fost primar general, am făcut demersuri concrete pentru a avea și în București o rețea de piste pentru bicicliști, așa cum vedem în alte capitale europene.
Am obținut 10 milioane de euro, de la Ministerul Mediului, pentru amenajarea a peste 48 de kilometri de piste, atât de necesare pentru transportul alternativ și pentru reducerea poluării.
Am preluat proiectele de la zero, cu specialiștii din primărie am realizat documentațiile și ne-am apucat de treabă.

În 2020, când am terminat mandatul, erau finalizate traseele Piața Victoriei – Pipera, Piața Națiunilor Unite – Grozăvești, Bd. Regina Elisabeta – Piața Eroilor și ultima bucată din pista de pe Calea Victoriei. Lucrările urmau să înceapă la traseul Națiunile Unite – Piața Alba Iulia – Bd. Basarabia, iar pentru cea mai lungă pistă, de la Piața Victoriei la Mihai Bravu, era emisă și autorizația de construire.
Evident că s-a căutat mereu nodul din papură: că pistele sunt pe trotuar și nu pe carosabil, că pistele trec prin terasele amenajate ilegal pe trotuare și sunt un pericol, că sunt colorate în roșu și nu în verde etc.

Nici nu a contat pentru „propagandă” că proiectele aveau cel mai important aviz, al Poliției Rutiere, pe lângă toate celelalte documente.
De continuarea lucrărilor, e inutil să mai vorbesc!

Știe toată lumea că de un an și jumătate nu mișcă nimic în București. Practic, Bucurestiul nu are primar!

A trecut o lună de când Nicușor Dan a anunțat continuarea traseelor moștenite, dar lucrările nu au început!

Am mai făcut un lucru în mandatul de primar general de care nu-mi pare rău: am ajutat bucureștenii să-și cumpere biciclete. Prin votul consilierilor general, au fost acordate 30.000 de vouchere în valoare de 500 de lei pentru biciclete noi”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Cum pot fi amendați bicicliștii. Ce prevede Codul Rutier

Legislația rutieră stabilește că, pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani și că, atunci când circulă pe drumul public, bicicletele trebuie conduse numai pe un singur rând (nu în paralel), conform Avocatnet.

Apoi, conform HG 1.391/2006, bicicliștii NU trebuie să:

  • circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația „Accesul interzis bicicletelor”;
  • învețe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;
  • circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
  • circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;
  • circule în paralel, cu excepția situațiilor când participa la competiții sportive organizate;
  • circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
  • se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
  • transporte o altă persoană, cu excepția situației când vehiculul este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
  • circule pe partea carosabilă în aceeași direcție de mers, dacă există acostament practicabil;
  • transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;
  • circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor;
  • circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
  • circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
  • traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă;
  • circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepția cazurilor în care, înainte de intersecție, trebuie să se încadreze regulamentar în funcție de direcția de deplasare;
  • circule în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public, precum și în afara localităților fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;
  • conducă vehiculul fără a menține contactul roților cu solul.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, pentru cei mai mari fiind doar recomandată. De asemenea, cei ce merg pe drumurile publice cu bicicleta trebuie să aibă asupra lor un act de identitate.

Pe bicicletă se poate circula și noaptea sau în condiții de vizibilitate redusă, dar ea trebuie să fie dotată, în față, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant (ochi de pisică), vizibil, de aceeași culoare.

De altfel, atunci când se circulă pe drumurile publice cu ea, fie ziua, fie noaptea, bicicleta trebuie să fie:
prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;
prevăzută cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție;
dotată cu sistem de avertizare sonoră;
echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.
De principiu, pentru nerespectarea regulilor rutiere specifice, bicicliștii pot primi amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, adică cuprinse între 580 și 725 de lei. Totuși, în anumite cazuri, cei ce se deplasează cu bicicleta pot primi amenzi mai mari (între 870 și 1.160 de lei). Aceste amenzi se aplică, de exemplu, pentru nerespectarea regulilor privind dotarea bicicletelor la circularea pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi etc.