Preţ carburanţi. Cât costă un plin de benzină/motorină/GPL înainte de weekend

Petrom anunţă a treia ieftinire a motorinei standard în această săptămână. Care sunt noile prețuri pentru sfârşitul săptămânii.

08 dec. 2023, 08:24
Preţ carburanţi. Cât costă un plin de benzină/motorină/GPL înainte de weekend

Preţ carburanţi. Petrom, liderul pieței carburanților, a ieftinit din nou motorina standard, vineri 08 decembrie, cu încă 5 bani pe litru, potrivit Monitorul Prețurilor. O reducere similară de preț a fost aplicată joi și marți după-amiază. Prețul benzinei standard a rămas neschimbat.

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, are vineri 08 decembrie, următoarele prețuri: 6,56 lei pentru un litru de benzină standard și 7,07 lei pe litru în cazul motorinei standard.
Vești importante pentru românii care au credit la bancă! Care sunt previziunile pentru IRCC în 2024
Preţ carburanţi. Potrivit peco-online, prețul benzinei standard la stațiile din Capitală este cuprins acum între 6,50 lei și 6,57 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, între 7,05 lei și 7,13 lei. De la 1 noiembrie, zi în care motorina s-a ieftinit cu 7 bani pe litru și a scăzut sub 7,5 lei la multe stații, prețul benzinei a scăzut cu 32 de bani, iar al motorinei cu 49 de bani, fără a lua în calcul și promoțiile aplicate de Petrom la final de săptămână.

Tot peco-online mai arată că în comparație cu luna trecuta, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 4,2%, ceea ce înseamnă ca un plin (50 de litri) costă astăzi cu 14,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 4,4%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 16,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

Preţ carburanţi. Benzina şi motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2024. Cât va costa un plin

O primă creştere de preţuri la pompă o vom vedea chiar de la 1 ianuarie 2024. Atunci când se aplică prima majorare a accizei. Cu 6 bani pe litru vor fi preţurile mai mari la 1 ianuarie.
Marcel Boloș: ”Nu vom amâna creșterea contribuției la Pilonul II de pensii, dar sunt probleme cu deficitul”
Apoi vor mai exista alte doua etape de crestere a accizei, in aprilie si in iunie. Iar per total, de pe urma acestei masuri, vom vedea benzina mai scumpa cu 18 bani pe litru si motorina mai scumpa cu 17 bani pe litru.

Un plin de 60 de litri ne va costa mai mult cu aproape 11 lei. Acciza creste in 2024 etapizat, in asa fel incat soferii sa nu resimta foarte tare aceste majorari de preturi. Ne amintim ca in 2023 acizele nu au crescut si nu au fost raportate la rata inflației.  Nu doar accizele la carburanti cresc. Ci si cele la tutun, alcool sau bauturi dulci. Asa ca si acestea vor fi mai scumpe.