Vești importante pentru românii care au credit la bancă! Care sunt previziunile pentru IRCC în 2024

Cei care au credite la bancă ar putea să se bucure de un an 2024 mai bun din punct de vedere al ratelor. Află ce spun previziunile economiștilor cu privire la ROBOS și IRCC.

07 dec. 2023, 20:27
Vești importante pentru românii care au credit la bancă! Care sunt previziunile pentru IRCC în 2024
Vești importante pentru românii care au credit la bancă! Care sunt previziunile pentru IRCC în 2024

O veste uriașă pentru cei cu împrumuturi legate de ROBOR: indicele continuă să înregistreze scăderi, atingând cel mai redus nivel din ultimele 17 luni, ajungând la 6,25%. Diferența față de IRCC s-a diminuat semnificativ în ultimul an, acesta ajungând acum la 5,96%. Peste două milioane de români plătesc lunar cel puțin o rată pentru împrumuturile lor, conform BNR.

Citește și: IRCC se apropie de ROBOR. Specialiștii recomandă populației să amâne accesarea de noi credite

La mijlocul lunii noiembrie, indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o scădere la 6,25% pe an, față de 6,29% pe an în ședința anterioară, conform datelor furnizate de Banca Națională a României.

Aceasta vine după ce, la începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era de 3,02% pe an, crescând ulterior la 7,56% la începutul acestui an.

Mai mult de 450.000 de români cu împrumuturi cu dobândă variabilă au experimentat rate mai mari în octombrie, odată cu creșterea indicelui utilizat pentru calculul acestor împrumuturi, apropiindu-se de 6%.

Cei cu împrumuturi raportate la IRCC plătesc acum rate aproape similare celor cu împrumuturi calculate în funcție de ROBOR. Anul trecut, când IRCC era sub 3%, rata era puțin peste 1.500 de lei. Acum, a depășit 2.000 de lei, apropiindu-se astfel de cei care depind de ROBOR. În timp ce ROBOR era aproape de 8% acum un an, rata depășea 2.400 de lei. Cu ROBOR la 6,4%, rata actuală a coborât la 2.175 de lei.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, a înregistrat o ușoară creștere la 5,96% pe an, comparativ cu cifra de acum trei luni, de 5,94% pe an, conform datelor publicate recent de Banca Națională a României (BNR).

Ce este IRCC

Indicele este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2023. Conform OUG 19/2019, pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României.

IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.

Banca Naţională a României a publicat, în data de 2 mai 2022, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an.

Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. În ceea ce priveşte indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, acesta era vineri în stagnare, la 6,40% pe an.

Citește și: Anunț de ultimă oră de la ENGIE pentru milioane de români! Ce se întâmplă cu facturile la gaze din ianuarie