Preţ carburanţi. PSD monitorizează tarifele la pompă, avertisment pentru premierul Ciucă

PSD va urmări îndeaproape ca această măsură pe care premierul a anunţat-o şi pe care şi-a asumat-o, în urma discuţiilor din coaliţiei, să fie implementată aşa cum a fost anunţată.

27 iun. 2022, 19:58
Preţ carburanţi. PSD monitorizează tarifele la pompă, avertisment pentru premierul Ciucă

Preţ carburanţi. Deputatul PSD Gabriel Zetea a afirmat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre compensarea preţului la carburanţi că premierul Nicolae Ciucă şi-a asumat această măsură, în urma discuţiilor din coaliţie şi va lua decizia până vineri, iar asta înseamnă că săptămâna viitoare pot să urmărească deja efectele Ordoananţei. Dacă nu se întâmplă nimic în 2 sau 3 săptămâni, PSD revine în coaliţie cu propunerile, a mai afirmat deputatul, arătând că o scădere de 20% a adaosului comercial, ar duce preţul undeva la 7 lei.

Nicolae Ciucă, despre compensarea carburanților cu 50 de bani: „Atât am putut asigura de la bugetul statului”
”PSD nu a propus evident această măsură, noi am propus o altă măsură, legată de plafonarea preţului şi în special a adaosului comercial al distribuitorilor, pe tot lanţul comercial, astfel încât să scadă cu adevărat preţul la pompă.  Asta e o scădere destul de mică. Datoria premierului e să facă legislaţie şi a celor care lucrează  în domenu să o respecte. Dacă ar fi o discuţie cu benzinăriile, asta înseamnă că există un parteneriat între Guvern şi benzinării. Dacă va fi un preţ impus, înseamnă că e o plafonare”, a afirmat Zetea.

El a precizat că ”PSD va urmări îndeaproape ca această măsură pe care premierul a anunţat-o şi pe care şi-a asumat-o, în urma discuţiilor din coaliţiei, să fie implementată aşa cum a fost anunţată”.

”Dacă nu va fi implementată aşa, vom cere instituţiilor să facă verificările necesare pentru a vedea de ce nu se respectă. Până la urmă, e o decizie pe care premierul a luat-o. În acelaşi timp, vom reveni şi vom  repune pe masă propunerile PSD în ceea ce priveşte scăderea preţului la carburanţi”, a mai afirmat Zetea.
Preţ carburanţi. Deputatul PSD a menţionat că se poate merge pe modelul măsurilor luate în energie şi să avem un preţ plafonat pe întreg lanţul de distribuţie.

”Dacă vorbim de o scădere de 20% a adaosului comercial, vorbim de un preţ undeva la 7 lei, cât a propus PSD. Dacă avem dorinţa de a da oamenilor carburanţi ieftini, renunţăm temporar la piaţa liberă, avem un preţ plafonat, ca şi la gaze şi enegie, şi vedem că discuţia este şi în G7”, a explicat Gabriel Zetea.

Despre când va fi implementată decizia, Zetea a spus că a înţeles că premierul până vineri va da Ordonanţa şi urmează ca benzinarii să se pună de acord.

”Săptămâna viitoare putem să urmărim efectele acestei OUG. Dacă nu se întâmplă nimic în două, trei săptămâni, PSD revine în coaliţie cu propunerile”, a arătat parlamentarul PSD.

Preţ carburanţi. Premierul Ciucă, despre decizia privind compensarea preţului la combustibili: A fost luată cu precauţie, nu putem pune în pericol stabilitatea ţării 

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a vorbit, luni, în şedinţa BPN, despre decizia privind compensarea preţului la combustibili. El le-a spus colegilor din partid că măsura a fost luată cu precauţie, pentru că Guvernul nu poate pune în pericol stabilitatea ţării, potrivit unor surse din PNL. El a atras atenţia asupra comunicării, care poate duce la aşteptări din partea populaţiei care nu pot fi puse în practică.

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă le-a spus liberalilor în şedinţa conducerii PNL, despre compensarea decisă în privinţa preţului carburanţilor, că Executivul a fost nevoie să îşi asume această decizie cu precauţie, pentru că nu vor să pună în pericol stabilitatea ţării.

Potrivit premierului, decizia s-a luat în urma unei analize temeinice, şi a atras atenţia asupra pericolului comunicării pe această temă, care poate duce la aşteptări din partea populaţiei, pe care Guvernul să nu le poată aplice.

El a mai explicat că decizia privind compensarea cu 50 de bani a preţului litrului de carburant a ţinut cont de realitatea resurselor pe care Guvernul le are în acest moment.
EXCLUSIV | George Simion, nemulţumit de compensarea preţului carburanţilor. „6,5 lei era un preţ decent. Ăsta e preţul în Ungaria care nu are petrol”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă.

Jumătate din această reducere va fi decontată de stat iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.

PSD a transmis, joi, la scurt timp după anunţul premierului Nicolae Ciucă privind compensarea cu 50 de bani a preţului la combustibili, că respectă decizia şefului Executivului însă alternativa PSD ar fi fost mai bună. Social-democraţii anunţă că dacă operatorii vor creşte în continuare preţurile, PSD va reveni în coaliţie cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat după participarea la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, joi la Bruxelles, despre măsura Guvernului de a compensa preţul la carburanţi cu 50 de bani per litru, că premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat că sunt bani la bugetul de stat prin care să fie susţinută o astfel de măsură.

Şeful statului a adăugat că guvernele nu pot scădea accizele din cauza normelor europene existente, chestionat dacă ar fi fost preferabilă măsura reducerii accizelor. „Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii”, a mai spus Iohannis.