Preţ carburanţi. Sfaturi pentru a reduce cantitatea de combustibil folosită, în contextul preţurilor uriaşe de la pompă

Guvernanţii se gândesc să prelungească măsura compensării preţurilor carburanţilor, dacă ea va funcţiona bine în cele trei luni. Între timp, preţurile la pompă rămân ridicate.

06 iul. 2022, 09:29
Preţ carburanţi. Sfaturi pentru a reduce cantitatea de combustibil folosită, în contextul preţurilor uriaşe de la pompă

Preţ carburanţi. Guvernul a aprobat OUG pentru reducerea voluntară de 50 de bani a preţurilor la carburanţi, dar compesarea se reflectă prea puţin la un plin de benzină sau motoirină. Avem câteva sfaturi pentru a reduce cantitatea de combustibil folosită, în contextul creşterii preţurilor la carburanţi.
Preţul carburanţilor se reduce cu 50 de bani dacă doreşte comerciantul. Ordonanţa va fi aprobată joi în Guvern DOCUMENT

  • Conduceţi cât mai uşor posibil

Condusul cât mai lin posibil va maximiza eficienţa consumului de combustibil al maşinii. Acceleraţi uşor şi, foarte important, evitaţi vitezele excesive şi frânarea bruscă. Majoritatea tablourilor de bord vă indică acum MPG, vă puteţi stabili obiective săptămânale pentru a încerca să le îmbunătăţiţi. Dacă faceţi acest lucru, reţineţi: multe maşini sunt mai eficiente atunci când sunt conduse cu viteze de 60-80 km/oră, potrivit SkyNews.

  • Renunţaţi la portbajaul de plafon 

Cutiile de de bagaje pentru plafon creează rezistenţă la vânt şi cresc consumul de combustibil, de aceea este bine să le scoateţi atunci când nu le folosiţi. Cutiile goale adaugă 16% rezistenţă la înaintare atunci când conduceţi cu 130 km/h, conform Energy Saving Trust.

  • Atenţie la aerul condiţionat

Analizaţi cât de des folosiţi aerul condiţionat şi încălzirea, acestea consumă combustibil.

  • Eliminaţi greutatea suplimentară din interior

Eliberaţi-vă maşina, greutatea suplimentară înseamnă că este nevoie de mai mult combustibil pentru a alimenta vehiculul.
Preţ carburanţi. Restricţii la OMV, şoferii pot alimenta doar 30 de litri pe zi în Austria

  • Menţineţi anvelopele umflate la presiunea corectă

Verificaţi dacă anvelopele sunt umflate la presiunea indicată în manualul maşinii. Anvelopele sub sau prea umflate reduc economia de combustibil.

  • Mergeţi pe jos, mergeţi cu bicicleta, alergaţi

Nu trebuie neapărat să conduceţi. Luaţi în considerare posibilitatea de a merge pe jos sau cu bicicleta în loc să folosiţi maşina, pentru călătoriile scurte.

Preţ carburanţi compensat cu 50 d ebani pe litru în România

Coaliția de guvernare a stabilit instituirea unui mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, pe o perioadă de trei luni, începând din luna iulie.

Un mecanism de compensare a preţului la pompă al carburanţilor urmează să fie anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, au precizat premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, într-o întâlnire informală cu presa, potrivit Agerpres.

Ulterior, mecanismul de compensare va fi cuprins într-un act normativ şi aprobat într-o şedinţă de Guvern viitoare, au precizat cei doi lideri ai coaliţiei de guvernare.

Măsura ar urma să se aplice pe o perioadă de minim trei luni, începând cu luna iulie a acestui an.