Preţ carburanţi. Veste bună pentru şoferi, cât costă un plin de benzină/motorină înainte de Crăciun

Nouă ieftinire substanțială a carburanților, azi. Benzina coboară la pragul de 6 lei/litrul la Petrom, anunţă Economica.net

20 dec. 2022, 10:52
Preţ carburanţi. Veste bună pentru şoferi, cât costă un plin de benzină/motorină înainte de Crăciun

Preţ carburanţi. Seria ieftinirilor fără precedent ale carburanților a început la jumătatea lunii noiembrie. De atunci, prețul benzinei standard a scăzut cu circa 1,20 lei pe litru, iar cel al motorinei standar, cu aproximativ 1,30 lei pe litru.

Un litru de benzină standard costă la stațiile din București între 6 și 6,06 lei, conform Monitorului Prețurilor. Litrul de motorină standard costă între 7,16 și 7,19 lei. Este vorba de prețurile de la pompă, valabile după aplicarea compensării de 50 de bani.

Preţ carburanţi, vezi  AICI cât este un plin la diverse benzinării

Guvernul urmează să anunțe dacă va mai acorda și după 1 ianuarie compensarea de 50 de bani pe litru de carburant.  Compensarea preţului la carburanţi cu 50 de bani ar putea să nu mai fie prelungită după 31 decembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Motivul ar fi ieftinirile din ultima perioadă atât la benzină, cât şi la motorină.

Măsura compensării carburanților ar putea sa dispară din ianuarie 2023. Informația a apărut pe surse guvernamentale. În prezent, cea mai ieftină benzină este 6,10 lei, iar cea mai ieftină motorină costă 7.20 lei. În Capitală, benzina se vinde cu prețuri între 6.10 și 6.26 lei, iar motorina cu prețuri cuprinse 7.26 și 7.37 lei, scrie Observator.

Veste bună pentru şoferi. Prețul la carburanţi a scăzut atât de mult încât a ajuns la valoarea din 2021
,

Dacă ar dispărea această reducere de 50 de bani, am ajunge să plătim pentru un litru de benzină 6.7 lei, iar pentru unul de motorină 7.8 lei. Această măsură de compensare a prețurile carburanților se aplică din iulie și este valabilă până la sfârșit de an.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de ECONOMICA.NET în acest an, afișa pe 20 decembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 6,55 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,68 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,05 lei pe litru la benzină și 7,18 lei pe litru la motorină.

La una dintre cele mai ieftine stații Petrom din București, Dr. Herescu, după această ieftinire prețul este de 6 lei pe litru la benzină și de 7,16 lei pe litru la motorină.

Așadar, comparativ cu prețurile de ieri, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 10 bani pe litru. Timp de zece zile, compania a meținut pețurile nemișcate, după o perioadă de ieftiniri masive, în care, absolut neuzual față de politica sa obișnuită de prețuri, a operat mai multe iefiniri succesive și de câte 15 bani pe litru.

Așadar, în circa trei săptămâni, prețurile au scăzut cu până la 90 de bani pe litru, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă – nu a fost niciodată o mișcare de preț nici în jos, nici în sus, de o asemenea anvergură.

Program de sărbători Lidl! În ce zile vor fi închise toate magazinele și până la ce oră vor fi deschise de Crăciun și Revelion!

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat la începutul aestei luni că decizia Guvernului de a subvenţiona cu 50 de bani pe litru preţul carburanţilor s-a dovedit bună și, întrebat dacă va fi prelungită și după 1 ianuarie, atunci când măsura expiră, a spus că Guvernul va lua o decizie la jumătatea acestei luni, așa cum a făcut și la precedenta prelungire, care a intrat în vigoare la 1 octombrie.

Totuși, jumătatatea lunii a trecut și nu a fost făcut niciun anunț. Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.