Preţ carburanţi. Veste bună pentru şoferi înainte de weekend. Cât costă un plin de benzină

Benzina a scăzut sub 7 lei pe litru. Ieftinire semnificativă a carburanților la Petrom înainte de sfârşitul săptămânii, deşi preţurile petrolului fluctuează din cauza războiului din Orientul Mijlociu.

13 oct. 2023, 08:42
Preţ carburanţi. Veste bună pentru şoferi înainte de weekend. Cât costă un plin de benzină

Preţ carburanţi. Petrom, liderul pieței carburanților, a ieftinit vineri 13 octombrie 20213, carburanții cu 10 bani pe litru, iar după aceste modificări de prețuri benzina scade sub 7 lei litrul. Pragul de 7 lei pe litru a fost depășit la începutul lunii august.

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează vineri 13 octombrie, un preț de 6,96 lei pentru un litru de benzină standard și unul de 7,60 lei pentru cel de motorină standard.

Precedenta ieftinire a benzinei standard și motorinei standard a avut loc sâmbătă, 7 octombrie, tot cu câte 10 bani pe litru. Marți, benzina s-a mai ieftinit cu 1 ban.

Autostrada Transilvania: mega-viaductele au fost scoase din contractul cu Umbrărescu

Petrom a ieftinit și joi 05 octombrie benzina standard cu 5 bani pe litru, iar prețul motorinei standard a scăzut cu 1 ban pe litru, după o serie de scumpiri care au dus prețul motorinei spre 8 bani pe litru.

Altă ieftinire a benzinei standard a avut loc luni, 02 octombrie, când prețul a mai scăzut cu 5 bani pe litru. Tot o ieftinire de 5 bani a fost aplicată și joi 28 septembrie.

Ultima modificare de preț la carburanți a fost operată de Petrom la finalul săptămânii trecute, sâmbătă, 7 octombrie, și a fost tot de 10 bani pe litru, pentru ambii carburanți. Cu două zile înainte benzina se ieftinise cu cinci bani pe litru și motorina cu un ban pe litru. Mai devreme, în data de 3 octombrie, motorina s-a scumpit cu cinci bani pe litru iar motorina s-a ieftinit cu un ban pe litru, asta după ce, cu doar o zi înainte, benzina s-a ieftinit cu cinci bani pe litru. Anterior, vineri 29 seprembrie, prețul motorinei a crescut cu șapte bani pe litru, iar cel al benzinei a rămas nemofidicat, scrie economica.net.

La stațiile din Capitală, potrivit peco-online, un litru de benzină standard costă marți între 6,92 lei și 6,97 lei. Iar cel de motorină standard, între 7,58 și 7,61 de lei pe litru. Diferența dintre benzină și motorină este acum de 64 de bani.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 2,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 7,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 2,8%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 10,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Câte ore trebuie să lucrezi pentru un salariu de 3.300 de lei pe lună. Măsura vizează 1,8 milioane de angajaţi

În această perioada Romania se afla pe locul al 4-lea in Uniunea Europeana în topul țărilor cu cea mai ieftină benzina, după Bulgaria, Malta, Polonia. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 4 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Malta și Polonia.

Indexarea cu inflaţia a redevenţelor petroliere va genera un impact negativ asupra securităţii energetice naţionale, asupra economiei româneşti şi asupra veniturilor bugetului de stat, avertizează Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) după ce Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de OUG care prevede indexarea redevenţelor cu rata inflaţiei.

”Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) ia act cu mare îngrijorare de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului precum şi pentru administrarea eficientă a proprietăţilor statului („Proiect OUG”) şi care vizează indexarea redevenţelor petroliere cu rata inflaţiei, care a fost publicat pe website-ul Ministerului de Finanţe.  FPPG solicită eliminarea din Proiectul de OUG a prevederilor referitoare la indexarea redevenţelor petroliere cu rata inflaţiei, care sunt lipsite de orice temei juridic şi nu au un temei economic adecvat şi, de asemenea, vor descuraja semnificativ investiţiile, ceea ce va genera un impact negativ asupra securităţii energetice naţionale, asupra economiei româneşti şi asupra veniturilor bugetului de stat”, transmite federaţia.