Autostrada Transilvania: mega-viaductele au fost scoase din contractul cu Umbrărescu

Constructorii au depus 42 de clarificări la licitația pentru mega-viaductele scoase din contractul cu UMB / CNAIR arată că alunecările de teren ajung la 38 metri adâncime și explică de ce a renunțat la varianta tunelului

13 oct. 2023, 06:38
Autostrada Transilvania: mega-viaductele au fost scoase din contractul cu Umbrărescu

Autostrada Transilvania: CNAIR a primit 42 de solicitări de clarificare din partea constructorilor pentru cele două mega-viaducte scoase din contractul cu UMB. Este vorba despre viaductele noi cu o lungime totală de 3,2 kilometri pe devierile de traseu de la Nădășelu și Topa Mică a lotului Nădășelu – Zimbor (30 km). Pe 5 august a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru devierea Autostrăzii Transilvania și execuția viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică (jud. Cluj), lucrări suplimentare pe care CNAIR le-a scos din contractul cu UMB. Pentru cele două viaducte valoarea estimată este cuprinsă între 1,1 și 1,3 miliarde lei.

Autostrada Sibiu – Pitești. Constructorii folosesc o tehnică nouă pentru tunelul de la Momaia
Constructorii au cerut CNAIR mai multe date tehnice despre execuția viaductelor, studii geotehnice și studii pentru relocarea de utilități, iar printre răspunsurile CNAIR se regăsesc explicațiile despre renunțarea la soluția inițială de tunel tip cut&cover, dar și date despre alunecările de teren: 38 metri adâncime la Topa Mică. Din explicațiile tehnice pe care le-a consultat Economedia rezultă că, pe lângă expertiza tehnică din februarie 2022 care a propus varianta tunelului cut&cover, complementul de expertiză din decembrie 2022 a mers pe varianta unui viaduct de 2000 metri.

Întrebare constructor: „În cadrul documentației publicate în SICAP nu am regăsit documentația tehnică SF/DALI realizate în urma expertizei tehnice cu privire la traseul deviat al autostrăzii din zona km 10 și km 20. Vă rugăm să puneți la dispoziția ofertanților SF/DALI pentru traseul deviat al autostrăzii din zona km 10 și km 20, rezultate în urma expertizei tehnice, documentații întocmite conform HG 907/2016 ținând cont că în cadrul documentelor puse la dispoziție nu se regăsește niciun document specific de proiectare întocmit pentru noile variante de traseu”.

Răspuns CNAIR: „Din cuprinsul expertizei tehnice, document pus la dispoziția Ofertanților de către Autoritatea Contractantă, se poate observa că au fost propuse urmatoarele tipuri de Lucrări definitive în scopul remedierii situației:

”Zona km 10+800 – km 11+300
Varianta 1 – Traversarea zonei cu un tunel. Lungimea necesară a acestui tunel este estimată la 1 km.
Varianta 2 – Deviere de traseu spre aval. Această variantă presupune o deviere de traseu spre aval, neafectând în niciun fel versantul afectat de alunecări și aflat în stare limită de stabilitate. Devierea se face prin execuția unui viaduct cu lungimea de 1,2 km fundat pe piloți forați de diametru mare. In această variantă, traseul vechi se va abandona pe o lungime de cca 1,7 km, iar lucrările deja executate sunt lucrări de mică anvergură. Se recomandă adoptarea unor deschideri mari ale viaductului pentru a se reduce impactul asupra versantului în care se execută aceste infrastructuri. Recomandarea expertului este pentru adoptarea Variantei 2, cu devierea traseului și execuția unui viaduct de traversare a zonei afectate, deoarece nu se vor executa săpături în zona piciorului versantului.

Citește și: VIDEO Umbrărescu accelerează pe Autostrada A0, se taie o nouă panglică până la Crăciun

Zona km 22+800 – km 23+600
În această zonă, alunecarea este de amploare mai mică decât cea de la km 10+800 – km. 11+300, ca extindere în plan, dar și ca adâncime, conform citirilor din forajul echipat inclinometric FDN 077-1, mișcările se manifestă până la adâncimea de 38,00m, aval de alunecare.
Varianta 1 – Executia unui tunel de tip Cut&Cover, pe aliniamentul actual al autostrăzii. Această varintă presupune execuția unui tunel și reechilibrarea masivului prin execuția unor umpluturi pentru acesta.
Varianta 2 – Deviere de traseu spre aval. In aceasta varianta se propune devierea traseului spre aval astfel încât să nu mai fie necesare săpături care să conducă la o destabilizare a versantului, ceea ce implică realizarea unui viaduct cu o lungime de cca 800m. Această deviere presupune abandonarea vechiului traseu pe o lungime de aproximativ 2,3 km. Pe zona abandonată sunt executate infrastructurile podului de la km 22+609. Deoarece Varianta 2 presupune abandonarea unor lucrări deja executate, recomandarea expertului este de a adopta metoda de execuție prezentată în Varianta 1.

Ca urmare a analizării soluțiilor propuse în cadrul Complementului la Expertiza Tehnică (decembrie 2022) în comparație cu cele recomandate în cadrul Expertizei tehnice inițiale (februarie 2022) se disting următoarele:
– Complementul la expertiza tehnică tratează doar zona km 23, astfel că pe zona cuprinsă între km 10+800 – km 11+300, rămâne valabilă recomandarea expertului din cadrul Expertizei Tehnice ce presupune adoptarea Variantei nr. 2, ce implică devierea traseului autostrăzii prin execuția în aval a unui viaduct de traversare a zonei afectate cu lungime de 1.2 km; Pe zona km 23, soluția recomandată de expertul tehnic se modifică radical și presupune înlocuirea Variantei nr. 1 propusă inițial ce prevedea execuția unui tunel de tip “cut&cover” de aproximativ 500 m lungime situate pe amplasamentul autostrăzii și luarea în considerare a Variantei 2 din expertiză (complementul la expertiza tehnică) din februarie 2022, ADAPTATĂ SITUAȚIEI ACTUALE, ce implică execuția unei structuri tip viaduct de aproximativ 2000 m lungime cu depășirea în aval a drumului național DN 1 F și a pârâului Topa Mică””.

„Proiectarea și execuția lucrarilor de deviere a traseului situate intre km 10+009 – km 12+000 si km 21+406– km 24+890, aferente Autostrazii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, subsecțiunea 3A2: Nădășelu – Mihăiești (km 8+700 – km 25+500)”, arată contractul din SEAP.

Pe secțiunea din PNRR Nădășelu – Poarta Sălajului, traseul actual va fi deviat, iar la Nădășelu și Topa Mică unde sunt alunecări de teren vor fi construite două viaducte cu o lungime de peste 3 kilometri. Noile lucrări costă aproximativ un miliard de lei, iar durata este de 27 de luni (9 proiectare și 18 execuție).

Autostrada Transilvania (A8): Ministerul Transporturilor începe exproprierile pentru lotul I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului 

Ministerul Transporturilor lansează procedurile pentru exproprieri pe lotul Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, primul lot al Autostrăzii Unirii (A8). Lotul Târgu Mureș – Miercurea Nirajului este finanțat prin PNRR, însă CNAIR încă nu a desemnat constructorul, deși termenul inițial era luna iulie, iar decembrie 2023 este jalon în PNRR pentru semnarea contractelor (n.r Dintre cele 17 loturi de autostradă finanțate prin PNRR, lotul 3 al Autostrăzii Moldovei A7 și Lotul I al Autostrăzii Unirii (A8) încă nu au contracte de proiectare și execuție semnate).

Pentru execuția Lotului I de pe A8 urmează să fie expropriate aproape 1.200 de imobile (case și terenuri) cu o suprafață totală de 3,4 milioane metri pătrați, iar costul despăgubirilor este de 14 milioane lei. „Indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții “Autostrada Târgu Mureş-Târgu-Neamţ – secţiunea I: Târgu Mureş-Miercurea Nirajului, km 0 + 000-km 22 + 000 şi legătura la Autostrada A3 (2,4 km)” au fost aprobați prin Hotărârea Guvernului nr. 1.529/2022. Pentru realizarea lucrărilor pentru “Autostrada Târgu Mureş-Târgu-Neamţ – secţiunea I: Târgu Mureş-Miercurea Nirajului, km 0 + 000-km 22 + 000 şi legătura la Autostrada A3 (2,4 km)” este necesară ocuparea unei suprafețe de teren de 3.410.333 mp aferentă unui număr de 1.193 de imobile proprietate privată, pentru care este necesară a fi aprobată declanșarea procedurilor de expropriere. De asemenea, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național “Autostrada Târgu Mureş-Târgu-Neamţ – secţiunea I: Târgu Mureş-Miercurea Nirajului, km 0 + 000-km 22 + 000 şi legătura la Autostrada A3 (2,4 km)”, este necesară ocuparea unei suprafețe de 121.154 mp aparținând proprietății publice a statului și o suprafață de 122.678 mp aparținând proprietății publice a unităților administrativ-teritoriale Gheorghe Doja, Crăciunești, Acățari, Păsăreni, Gălești, Miercurea Nirajului, din judeţul Mureș”, arată proiectul de Hotărâre de Guvern.

Contractul pentru lotul Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, primul lot al Autostrăzii Unirii (A8), va fi semnat peste o lună, spunea în urmă cu o săptămână, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „Până la sfârșitul acestui an să avem semnate toate contractele. În acest moment sunt două rămase, nesemnate. Este vorba despre capătul vestic Târgu Mureș – Miercurea Nirajului… Eu spun că într-o lună de zile vom avea semnat contractul. Sunt absolut convis pentru că sunt fazele finale de licitație deci aici lucrurile sunt închise”, afirmă ministrul Sorin Grindeanu.

„Au fost depuse opt oferte pentru proiectarea și execuția Secțiunii I a A8 (Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătură la A3):

1. Asocierea Duna Group International Kft (lider de asociere) – A-Hid Zrt. – Ing Service SRL – Duna Construcții RO SRL (Ungaria – România);

2. Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret AS (Turcia);

3. Mapa Insaat Ve Ticaret AS (Turcia);

4. Nurol Insaat Ve Ticaret AS (Turcia);

5. Asocierea Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi AS (lider de asociere) – Bog’Art SRL (Turcia – România);

6. Strabag SRL (Austria);

7. Tekfen İnşaat Ve Tesisat AŞ (Turcia);

8. Webuild SPA – Milano (Italia).

Câștigătorul contractului va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru construcția celor 24,4 de km ai acestei secțiuni.

Contractul finanțat din PNRR are o valoare estimată de aproximativ 2,9 miliarde de lei, fără TVA”, a afirmat Cristian Pistol.