Preţ carburanţi. Veşti bune pentru şoferi la început de an, cât costă acum un plin de motorină sau benzină

După scumpirea masivă de la 1 ianuarie, avem prima ieftinire, de mai mica amploare, a carburanților la pompă, operată la sfârşitul acestei săptămâni.

08 ian. 2023, 08:22
Preţ carburanţi. Veşti bune pentru şoferi la început de an, cât costă acum un plin de motorină sau benzină

Preţ carburanţi. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișează pe data de 7 ianuarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,29  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,47 lei/litrul.

Petrom a scăzut prețurile benzinei standard și motorinei standard, cu 5 bani, respectiv cu 4 bani pe litru, aceasta fiind prima scădere operată de liderul pieței de distribuție a carburanților în 2023. Potrivit Monitorul Prețurilor, modificările de preț au fost făcute vineri seara, pe 6 ianuarie 2023.

DOCUMENTUL fără de care românii vor plăti facturi nesimţite din această lună. Ce este certificatul de validare cu care statul îţi plăteşte factura
Potrivit peco-online, prețul unui litru de benzină standard la stațiile din Capitală este cuprins între 6,24 și 6,30 lei. Iar un litru de motorină standard costă între 7,45 lei și 7,48 lei.

La 1 ianuarie prețurile carburanților au crescut, pentru că guvernul e eliminat compensarea cu 50 de bani. Astfel, litrul de motorină a urcat cu 38 de bani, iar cel de benzină cu 36 de bani, pentru că, tot de la 1 ianuarie 2023 executivul a redus accizele.

Pe de altă parte, de data aceasta tonul ieftinirilor nu a mai fost dat de Petrom, liderul pieței, ci de le Lukoil, care a afișat prețuri mai mici cu 5 bani în cursul zilei de vineri, 6 ianuarie, cu câteva ore înaintea Petrom.

Potrivit peco-online.ro, comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 2,8%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 9 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

OFICIAL: Carburanții se scumpesc cu 50 de bani/litru de la 1 ianuarie 2023. Guvernul Nicolae Ciucă a renunțat la compensare
În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 2,3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 9 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În această perioadă, România se află pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria și Slovenia.

În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 4 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Malta și Slovenia.