PREŢ MOTORINĂ în România. Cu cât se vinde un litru de carburant în benzinării

Preţurile la carburanţi în Bucureşti variau joi dimineaţă între 7,5 şi 9,59 lei pe litru, după ce miercuri seara şoferii au format cozi imense în benzinării de teama scumpirilor.

10 mart. 2022, 19:23
PREŢ MOTORINĂ în România. Cu cât se vinde un litru de carburant în benzinării

PREŢ MOTORINĂ în România. Cei mai scumpi carburanţi din ţară se găsesc, joi, la benzinăriile MOL. Aici, un litru de motorină trece de 9 lei, iar un litru de benzină costă peste 8 lei.

PREŢ MOTORINĂ în România. Cu cât se vinde un litru de carburant în benzinării

Lukoil vinde cea mai ieftină motorină. Aici, un litru de motorină standard costă aproximativ 7,7 lei. În majoritatea benzinăriilor Petrom, acelaşi litru de motorină  costă 7,99 lei. OMV Petrom vinde cu circa 8,2-8,3 lei litrul de motorină, în timp ce Mol a depășit pragul de 9 lei.

Benzina standard are un preţ pe litru de 8,65 lei la MOL, 8,08 lei la OMV, 7,99 Petrom şi 7,43 Lukoil. Benzina premium costă 9,09 la MOL, 8,68 lei la OMV, 8,45 lei – Petrom şi 7,65 lei – Lukoil, potrivit datelor din Monitorul Preţurilor la Carburanţi, aplicaţie lansată de Consiliul Concurenţei.

Citeşte şi Isterie la benzinării. Mii de români blochează străzile, iar preţurile se modifică de la o oră la alta VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, o şedinţă la Guvern după ce preţul la benzină şi la motorină a crescut brusc, în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor aplicate Rusiei.

„Am activat încă de aseară instituţiile de control şi de verificare a situaţiei generată de creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi. În această dimineaţă am convocat o şedinţă cu responsabilii în măsură să gestioneze aceste măsuri.

Statul român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii şi economia, mai ales în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă.

Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie pentru ca din lăcomie sau din orice alte motive să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor.

Institiţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care care încalcă legea.

România este o ţară sigură în care securitatea şi siguranţa noastră sunt garantate faţă de orice formă de agresiune, iar garanţiile trebuie să includă şi stabilitatea economică.

ANAF, ANPC, Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive care nu au nicio justificare reală economică.

Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate.

Guvernul nu permite astfel de practici şi va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri.

Atrag atenţia că orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale ţării va fi ferm şi de îndată pedepsită prin intervenţia statului român”

Reamintim că miercuri seară, atât în Bucureşti, cât şi în mai multe benzinării din ţară, şoferii au format cozi uriaşe de teamă că benzina şi motorina se vor scumpi foarte mult în zilele următoare şi că nu vor mai avea de unde alimenta maşinile.

Citeşte şi Preţurile la benzină şi motorină au ajuns la 11,10 lei. Cozi imense la benzinării: „Aşa ceva nu am mai văzut de pe vremea lui Ceauşescu” Guvernul anunţă controale! FOTO

Pe fondul haosului creat de români la pompele de benzină, șoferii așteptând și câteva ore pentru a face plinul, vă aducem la cunoștință faptul că, în urmă cu aproape trei ani, Consiliul Concurenței din România a lansat platforma Monitorul Prețurilor, pe care se poate afla în timp real care este prețul benzinei și motorinei la fiecare pompă în parte din țara noastră.

„Monitorul Preţurilor carburanţilor auto urmăreşte stimularea concurenţei între companiile de distribuţie a carburanţilor auto şi asigurarea posibilităţii consumatorului de a alege carburanţii cu cel mai bun raport calitate-preţ”, spuneau în 2019 reprezentanții Consiliului Concurenței.

Platforma Monitorul Prețurilor poate fi accesată la acest LINK, după care puteți selecta carburantul dorit și zona dorită, după care veți vedea prețurile.