Preţurile la benzină şi motorină au ajuns la 11,10 lei. Cozi imense la benzinării: „Aşa ceva nu am mai văzut de pe vremea lui Ceauşescu” Guvernul anunţă controale! FOTO

O benzinărie din judetul Bihor are cei mai scumpi carburanţi din ţară. Un litru de benzină a ajuns să coste 11,10 lei. La acelaşi preţ a ajuns şi litrul de motorină. Speriaţi că preţul carburanţilor ar putea să crească şi mai mult, românii au început să stea la cozi şi să-şi facă provizii.

09 mart. 2022, 19:15

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant, Guvernul nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a declarat Dan Cărbunaru.

Anterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente.

Preţurile la benzină şi motorină au ajuns la 11,10 lei. Se întâmplă la benzinăria Mol din Beiuş, judeţul Bihor. Oamenii se tem că preţul carburanţilor ar putea creşte şi mai mult.

Preţurile la benzină şi motorină au ajuns la 11,10 lei

Citeşte şi Preţurile la benzină au luat-o razna în toată Europa. În Germania un litru costă peste 2 euro, pentru prima oară în istorie

Conform datelor monitorulpreturilor.info, miercuri, la ora 14:00, cea mai scumpă benzină standard se vindea cu 7,67 lei/litru, la Gazprom. Cel mai mic preț era la Rompetrol, unde un litru de benzină costa cu aproape 50 de bani mai puți, 7,26 lei.

La scurt timp după ora 14.00, preţul carburanţilor a luat-o razna la pompa Mol din Beiuş. Aici, litrul de benzină a ajuns la 11,10 lei. La acelaşi preţ este şi litrul de motorină, potrivit bihon.ro.

Europarlamentarul Rareş Bogdan îi asigură pe români că situaţiile unde preţul la pompă a sărit de 11 lei sunt izolate şi îi roagă pe să nu intre în panică.

„Nu intrați în panică! Deși prețurile la carburanți sunt inacceptabil de mari la tot ce depășește 6 lei, ce s-a întâmplat la câteva stații Mol din Bihor și un mic operator privat reprezintă cazuri izolate. Nu este o realitate generală care să vă facă să intrați în panică! Situația de la granița de Vest a României, nici acolo peste tot, este generată de raționalizarea consumului în Ungaria, unde stațiile de benzină nu mai stau deschise decât 4 ore pe zi. Prețurile sunt, 7.60, 7.80, respectiv 7.99, NU au sărit de 8 lei, nicidecum nu au ajuns la 11 lei, respectiv la 11.20 decât în câteva stații din rețeaua Mol din Bihor si la un operator privat mic, cu doar 2 stații aflate pe graniță.

Vă rog din suflet, fiți responsabili, NU intrați în panică! Aveți incredere! România este protejată și sigura. Nu întrați în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a scris Rareş Bogdan pe Facebook.

Deoarece în următoarele zile preţul carburanţilor ar putea creşte şi mai mult, românii au luat cu asalt benzinăriile din ţară pentru a-şi face provizii.

De exemplu, şoferii au făcut cozi la benzinării, în Timişoara şi în comunele învecinate. Mai multe drumuri au fost blocate, din cauza cozilor formate la staţiile de carburant. Sunt până la 60-70 de maşini într-o singură staţie.

„Aşa ceva n-am văzut de pe vremea lui Ceauşescu. Doar atunci stăteam ca nebunii să ne primim raţia de benzină. Acum oamenii sunt speriaţi că mâine se face 10-11 lei litrul. Pe internet am văzut că deja este 9,99 lei la Moşniţa”, a declarat pentru News.ro un şofer aflat la coadă, într-o benzinărie din localitatea Şag.

În Şag, coada de maşini, care numără câteva zeci de vehicule, a ocupat prima bandă de circulaţie de pe şoseaua europeană către Moraviţa, unde e şi graniţa spre Serbia.

Statiile de combustibili din Timişoara şi împrejurimi afişează preţuri între 7,48 şi 8,60 lei/litru de benzină sau chiar 9 lei.

Şi în Buftea, la câţiva kilometri de Bucureşti, sunt sute de maşini care stau la coadă pentru a alimenta. De asemenea, toate benzinăriile din Galaţi sunt pline de români care vor să-şi facă provizii de carburant.

Citeşte şi Breaking news! Benzinăriile MOL au restricţionat vânzările de carburanţi la pompă! Cererea de combustibil de la benzinării a crescut la cote record

Guvernul dă asigurări că nu sunt probleme cu stocurile de carburanţi. Virgil Popescu: Românii nu trebuie să intre în panică

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a transmis, miercuri, că ”nu sunt probleme cu stocurile de carburanţi”. La scurt timp după precizarea acestuia, ministrul Energiei, Virgil Popescu a precizat că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării.

”Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanţii Rompetrol şi ai OMV Petrom şi am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere şi vor asigura livrările către clienţi. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, a scris Popescu.

Preşedintele Asocieției Benzinarilor Particulari, despre majorarea preţurilor la carburanţi: E vorba de şmecherie

„Nu e vorba de marketing, e vorba de șmecherie. Barilul de petrol e foarte mare, dar nu justifică scumpirile. Ca să ajungi la 10-11 lei/l, ar toebui să fie 180 de doalri pe baril. Tunurile se dau în vremuri de restriște. Se mizează pe panica creată în societate.

Organelele competente ar trebuie să facă controale. Să ajungem la 10 11 lei e o dramă pentru oameni, care au și așa salarii mici.

Soluția este ca cetățenii să fie informați și noi lei spunem să aplice prețurile și să nu mai sară calul că o să plătească această inițiativă șmecherească.

Consiliul Concurenței ar trebui să-și facă treaba. Nu suntem într-o criză. E o șmecherie nesimțită”, a spus Ion Tache, în direct la România TV.