Preţ motorină şi benzină 15 septembrie 2022. Cea mai bună veste pentru şoferi

Ieftinire masivă a carburanților azi, anunţă Economica.net. Care sunt prețurile la benzină și motorină joi, înainte de weekend.

15 sept. 2022, 08:48
Preţ motorină şi benzină 15 septembrie 2022. Cea mai bună veste pentru şoferi

Preţ motorină şi benzină 15 septembrie 2022. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișa pe 13  septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,54 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,76 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,04 lei pe litru la benzină și 8,26 lei pe litru la motorină.

Așadar, liderul pieței a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină, o mișcare masivă a prețului, în condițiile în care Petrom modifică prețurile în gneral cu cpatru-cinci bani pe litru sau, foarte rar, cu 10 bani pe litru.

Cum sunt furaţi şoferii români în benzinării: „Doar ridici pompa şi ţi-a luat 1 leu 35”. Preţul carburanţilor la 12 septembrie 2022

Preţ motorină şi benzină 15 septembrie 2022. Precedenta modificare de preț a avut loc acum două zile, pe 13 septembrie, când compania a scumpit doar motorina cu patru bani pe litru, lăsând neschimbat prețul benzinei. Precedenta a avut loc la 10 septembrie, când benzina s-a ieftinit cu patru bani pe litru, iar cea anterioară la 6 septembrie, când prețul motorinei a crescut cu 4 bani pe litru.

Și după modificarea de preț de azi, se menține diferența de preț dintre motorină și benzină, motorina rămânând cu peste 1,2 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record. România este importator net de motorină și a importat 1,33 milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.

Ordonanța de reducere cu 50 de bani a prețurilor, suportată jumătate de companii și jumătate de stat, este în vigoare până la finalul lunii septembrie.Nu este clar încă dacă perioada va fi prelungită, ultimele declarații ale oficialilor guvernamentali fiind că situația este în analiză. Ar fi posibilă o prelungire, dar doar pentru carburanții standard, nu și cei premium.

Virgil Popescu: Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Cred că nu va creşte peste 9 lei/litru şi va urma o cotaţie în jos sau să se menţină unde este acum

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu acum 10 zile. Referitor la măsură luată de Guvern şi anume reducerea de 50 de bani de la pompă, care expiră la finalul lunii septembrie, liberalul a precizat că va fi discutat în coaliţie şi în Guvern ce se va întâmpla de la 1 octombrie, iar decizia va fi anunţată ulterior.

„Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar. Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei sau se va menţine unde este acum. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi Guvernului, iar apoi vom lua o decizie şi o vom anunţa”, a afirmat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a adăugat că nu crede că preţul motorinei va depăşi 9 lei/l Eu cred că nu va creşte peste 9 lei. „Cred că pe unde este acum, acolo se va menţine”, a completat ministrul Energiei. Întrebat cum vom reglementa necesarul de motorină, în contextul în care jumătate din cantitate România o importă din Rusia, Virgil Popescu a a răspuns: „Importurile din Rusia sunt reglementate până în 5 februarie. Există cu totul şi cu totul alte surse de import. Ştiţi că Grecia este exportator de motorină. Orientul Mijlociu, Rusia nu e singurul exportator din lume”.

Preţurile carburanţilor în staţiile de alimentare au o evoluţie similară cu cea a cotaţiilor internaţionale Platts pentru benzină şi motorină, dar cu o diferenţa de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenţei în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotaţiilor se transmit în preţurile la pompă.