Virgil Popescu: „Cred că preţul motorinei nu va creşte peste 9 lei/litru”. Ce se va întâmpla cu preţul carburanţilorde la 1 octombrie

Reducerea de 50 de bani din preţul benzinei şi motorinei la pompă expiră la finalul lunii septembrie. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că deocamdată nu s-a luat o decizie în coaliţie şi în Guvern referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, dar că din punctul său de vedere preţul la motorină nu va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor în ultimele zile.

14 sept. 2022, 15:14
Virgil Popescu: „Cred că preţul motorinei nu va creşte peste 9 lei/litru”. Ce se va întâmpla cu preţul carburanţilorde la 1 octombrie

Carburanţii se vor scumpi, dar preţul motorinei nu va creşte peste 9 lei/litru, dă asigurări ministrul Energiei.

„Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar. Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi Guvernului, iar apoi vom lua o decizie şi o vom anunţa”, a afirmat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului, potrivit news.ro.

Ministrul Virgil Popescu a precizat că nu crede că preţul motorinei va depăşi 9 lei pe litru.

„Eu cred că nu va creşte peste 9 lei. Cred că pe unde este acum, acolo se va menţine”, a completat ministrul Energiei.

Întrebat cum vom reglementa necesarul de motorină, în contextul în care jumătate din cantitate România o importă din Rusia, Virgil Popescu a spus că „există cu totul şi cu totul alte surse de import. Ştiţi că Grecia este exportator de motorină. Orientul Mijlociu, Rusia nu e singurul exportator din lume”.

Citeşte şi: Preţul carburanţilor la 14 septembrie. Litrul de motorină superioară a sărit din nou de 9 lei în Bucureşti

 

ANALIZĂ Consiliul Concurenţei: Preţurile carburanţilor la pompă reflectă cotaţiile internaţionale Platts pentru benzină şi motorină

Preţurile carburanţilor în staţiile de alimentare au o evoluţie similară cu cea a cotaţiilor internaţionale Platts pentru benzină şi motorină, dar cu o diferenţa de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenţei în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotaţiilor se transmit în preţurile la pompă.

Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard şi motorină standard, utilizând medii săptămânale  puse la dispoziţie de următorii furnizori de carburanţi: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar.

”Preţurile carburanţilor în staţiile de alimentare au o evoluţie similară cu cea a cotaţiilor internaţionale Platts pentru benzină şi motorină, dar cu o diferenţa de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenţei în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotaţiilor se transmit în preţurile la pompă”, arată autoritatea de concurenţă.

Citeşte şi: Maşinile cu motoare pe benzină și motorină, dominante în România şi în 2030

Analiza, pe baza datelor din intervalul iulie 2019 – iunie 2022, a confirmat observaţiile anterioare (perioada 2016 – 2018) şi anume că preţurile din România urmează atât creşterile, cât şi reducerile cotaţiilor internaţionale.

Cotaţia Platts este un preţ de referinţă internaţional pe piaţa benzinei sau motorinei şi reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta şi tranzacţiile realizate între traderi pe piaţa angro a combustibililor. Cotaţiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze acelaşi trend cu preţurile barilului de petrol.

Aşadar, atunci când cotaţiile internaţionale Platts la benzină şi motorină cresc, se majorează şi preţul la pompă al carburanţilor în România, iar când cotaţiile scad, se diminuează preţul acestora în staţiile de alimentare.