PSD propune preţ unic la energie şi compensarea facturilor în funcţie de venitul familiei, nu de consum – SURSE

Surse politice spun că liderii PSD vor un pret unic la energie si gaze naturale, iar compensarea să se aplice în functie de veniturile românilor, nu în functie de pragurile de consum, asa cum se întâmplă în prezent. E deja un conflict major pe această temă: PNL si premierul Nicolae Ciucă resping propunerea PSD si nu acceptă o piată strict reglementată.

31 oct. 2022, 13:12
PSD propune preţ unic la energie şi compensarea facturilor în funcţie de venitul familiei, nu de consum – SURSE

PSD vrea să reseteze complet regulile pentru facturile românilor. Românii ar putea plăti un preț unic de 1,3 lei/kWh, un preț aproape dublu față de pragul maxim de compensare, de 0,68 de lei/kWh.

De asemenea, compensarea facturilor nu s-ar mai face în funcție de consum, ci de venit, potrivit unor surse social-democrate.

Citeşte şi: Europa a strâns atât de mult gaz încât preţul a ajuns negativ. Când vor creşte preţurile, conform specialiştilor

Mai mult, potrivit propunerilor înaintate de PSD, compensarea se va face în baza unor carduri pe care le vor primi românii care se încadrează în pragurile de compensare, în mod similar cu sistemul voucherelor sociale.

Ordonanța pe energie ar trebui modificată până la finalul lunii noiembrie, iar propunerile PSD au stârnit nemulţumiri în coaliţia de guvernare. PNL si premierul Nicolae Ciucă resping propunerea PSD si nu acceptă o piată strict reglementată.

Citeşte şi: Economistul Ilie Șerbănescu avertizează românii. Scenariu negru pentru 2023: „Acesta e cel mai mare pericol” | EXCLUSIV

În prezent, de facturi compensate beneficiază clienţii care anul trecut au avut un consum mediul lunar de până la 300 kWh. Clienţii care au avut un consum lunar sub 100 de kWh plătesc un preț de 0.68 lei, iar cei care consumă sub 255 de kWh preţul este de 0,8 lei pe kWh.

 

Ionuţ Stroe: Nu au fost discuţii despre un preţ fix la energie. Dacă există vreo propunere concretă, ea trebuie să fie avansată de către PSD în coaliţie

Purtătorul de cuvânt Ionuţ Stroe a afirmat, întrebat despre faptul că PSD ar dori să fie un preţ fix la energia electrică de 1,2 – 1,3 lei KWh, că nu au existat astfel de discuţii în interiorul coaliţiei, iar dacă social-democraţii au o propunere concretă în acest sens, atunci ea ar trebui avansată într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare şi ulterior anunţată publicului larg.

„Nu. În coaliţie nu s-a discutat despre o astfel de modificare prin care să se practice aceste noi tarife plafonate şi compensate. Ca principiu, ideea nu este una nouă, apropo de preţuri sau ajutoare. Sincer eu vă spun că, dacă există vreo propunere concretă, ea trebuie avansată de către sursele dumneavoastră din PSD în cadrul coaliţie. Spun asta pentru că, evident, există disponibilitate din partea noastră, ordonanţa pe energie este perfectibilă. Au existat discuţii pentru modificare chiar şi cu furnizorii, dar trebuie să se pornească pe baze reale, care se pot aplică. Dacă sunt chestiuni serioase, ele trebuie evident promovate în plan intern, după care şi în mass-media, pentru informarea opiniei publice le putem avansa public”, a declarat Ionuţ Stroe, întrebat luni la Digi 24 dacă au fost discuţiii despre un preţ fix al energiei.

Acesta a mai spus această propunere de preţ de 1,3 lei KWh este mult mai mare decât tariful practicat în prezent de 0,68 KWh pentru electricitate.

„Referitor la ceea ce se menţionează în informaţiile date ca fiind surse PSD, dacă se discută despre un eventual preţ de 1,3 lei KW/oră, acesta este mult mai mare decât tariful practicat în prezent 0,68 KWh pentru electricitate. PNL nu-şi asumă această creştere a acestui preţ, ar fi absurd în condiţiile în care ne dorim îmbunătăţirea legislaţiei care reglementează acest domeniu al energiei să propunem preţuri mai mari”, a mai explicat Stroe.