Companiile de profil urmăresc să coreleze mai bine riscul pe care și-l asumă cu tariful plătit, astfel că șoferii auto care au avut în trecut accidente sau au daune repetate vor fi penalizați. Mai mult, cei care conduc prudent vor avea parte de reduceri semnificative.
„Unii dintre proprietari ar putea să beneficieze de reducere de mii de lei, îndeosebi în condițiile în care vehiculul condus nu a fost implicat în incidente rutiere”, se arată în noul regulament de calcul al polițelor.
Un expert din domeniul asigurărilor auto explică faptul că daunele frecvente sunt penalizate de asiguratori, care cresc prețul ținând cont de acestea.
„Dacă un autoturism are parbrizul înlocuit de trei ori într-un an, la reînnoirea poliței CASCO îi mărim prețul și putem introduce o franșiză de 150 de euro pe eveniment sau una crescătoare, 300-450 de euro”, arată acesta.
Costurile cresc și pentru proprietarii de vehicule moderne care sunt dotate cu tehnologii avansate, precum camere video, radare, senzori LiDAR, procesul de înlocuire și recalibrare al acestora fiind costisitor și specializat.
Mai mult, șoferii care dețin două autoturisme și decid să le păstreze pe amândouă vor trebui să plătească mai mult pentru asigurarea celui de-al doilea, deși au un istoric fără incidente.
Citește și : Preţul unei ape ajunge la 16 lei în benzinării. Mâncarea este la fel de scumpă ca la un restaurant cu stele Michelin
În prezent, aceste modele de tarifare bazate pe comportamentul rutier sunt implementate în mai multe țări din vestul Europei și SUA, însă în România schimbările se vor aplica treptat, începând cu vara anului 2025.