Preţul aurului, la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape şase ani

Prețul unciei de aur a coborât miercuri la cea mai scăzută valoare din ultimii aproape șase ani ani, cererea de aur fiind afectată de aprecierea dolarului american și temerile investitorilor privind posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze rata dobânzii, transmite Reuters.

18 nov. 2015, 10:41
Preţul aurului, la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape şase ani

În jurul orei 03.53 GMT, uncia de aur era cotată la 1.068,6 dolari, după ce anterior a scăzut la 1.064,95, cel mai redus nivel înregistrat din februarie 2010. De asemenea, prețul unciei de argint a coborât până la 15,19 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni și jumătate.

Dolarul este aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni față de un coș de valute, după ce euro s-a depreciat în urma așteptărilor privind noi măsuri de relaxare fiscală ce ar urma să fie adoptate de BCE în decembrie.

China şi-a majorat rezervele de aur cu 57% în şase ani

„Vedem un declin al prețului aurului în ultimele zile dar tendința nu va continua. Declinul a fost cauzat de aprecierea dolarului american și temerile investitorilor privind posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze rata dobânzii în decembrie”, a apreciat analistul Victor Thianpiriya, de la ANZ.

Prețul aurului, o valoare de refugiu în perioade de turbulențe economice, a scăzut semnificativ în ultimele luni și este departe de recordul de 1.921 dolari pe uncie stabilit în luna septembrie 2011. Analiștii sunt de părere că printre motivele care stau la baza scăderii prețului aurului se numără aprecierea dolarului și scăderea cererii de aur pe piața din Asia.