Prețul carburanților, 19 august. Șoferii români au fost martorii unei scumpiri accelerate a benzinei și motorinei

Nou val de scumpiri la carburanti. Expertii spun ca ne asteptam la creșteri de prețuri în special în toamnă. Întrebarea românilor este însă daca Guvernul va subvenționa din nou cu 50 de bani litrul.

19 aug. 2023, 11:46
Prețul carburanților, 19 august. Șoferii români au fost martorii unei scumpiri accelerate a benzinei și motorinei

Șoferii români au fost martorii unei scumpiri accelerate a carburanților, cu nu mai puțin de 13 modificări ale prețului la pompă în trei săptămâni.

La data de 14 august, prețul benzinei era în România echivalentul a 1,428 euro pe litru, iar cel al motorinei de 1,456 euro pe litru, scrie Economica.net. Dacă ne uităm în ultima parte a lunii iulie, când au reînceput creșterile de preț vedem că, la data de 24 iulie, benzina costa la noi 1,358 euro, iar motorina costa 1,355 euro.

Citește și: Preţ carburanţi. Dezastru pentru şoferi înainte de weekend, scumpiri la pompă!

Așadar, în această perioadă, în România benzina s-a scumpit (exprimat în euro) cu 5,15%, iar motorina cu 7,4%.

Ca o comparație, în aceeași perioadă, prețul mediu ponderat în UE a crescut cu 3,6% la benzină, iar la motorină creșterea a fost de 7,4%.

Citește și: Cum s-a schimbat piața asigurărilor la 4 luni după limitarea tarifelor RCA prin lege. Unele companii au început să vândă polițe pe perioade mai mici de 6 luni

La data de 14 august, cu cei aproape 1,43 euro pe litrul de benzină, România era a treia cea mai ieftină piață din Uniunea Europeană, după Bulgaria și Malta. La motorină, cu prețul de 1,45 euro litrul, România era, la fel, a treia cea mai ieftină piață, tot după Bulgaria și Malta.