Preţul carburanţilor a explodat în România. Benzina a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Preţul carburanţilor a explodat din România. Benzina a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, în timp ce preţul motorinei a ajuns la maximul ultimilor trei ani.

07 oct. 2021, 18:02
Preţul carburanţilor a explodat în România. Benzina a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani
Preţul carburanţilor a explodat în România. Benzina a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Preţul carburanţilor a explodat în România. În majoritatea benzinăriilor nu se mai vând carburanţi sub şase lei litrul, iar specialiştii avertizează că sortimentele premium de benzină şi motorină ar putea depăşi în octombrie şapte lei litrul.

Preţul carburanţilor a explodat în România

Prețul mediu al benzinei era joi, 6 octombrie, 6,09 lei pe litru. Ultima dată când a fost depășită această valoare s-a întâmplat în 23 iulie 2014, atunci când un litru de benzină s-a vândut cu 6,39 lei pe litru, potrivit datelor ZF.

De asemenea, un litru de motorină s-a vândut cu peste 6 lei în ultimele zile. Ultima dată când motorina a depășit acest preț a fost în 2018, pe 20 octombrie, când litru de motorina a costat 6 lei și 9 bani.

Reamintim că în mai 2020 benzina atingea minimul ultimilor 10 ani în România, iar un litru se comercializa atunci cu aproximativ 4,15 lei pe litru. Prețul motorinei scăzuse și el la minimul ultimilor ani, comercializându-se cu aproximativ 4,4 lei pe litru.

Cea mai ieftină benzină din Bucureşti costă 5,99 lei pe litru, iar cea mai ieftină motorină 6,02 lei pe litru.

Citeşte şi Criza carburanţilor în Marea Britanie. Benzinăriile limitează vânzările de combustibil la un plafon maxim de 30 de lire sterline pentru fiecare client

Preţul carburanţilor în marile oraşe din România:

Cluj Napoca: 5,99 lei litru de benzină și 5,94 litru de motorină

Timișoara: 6 lei litru de benzină și 5,99 litru de motorină

Iași: 6,01 lei pe litru de benzină și 5,97 lei pe litru de motorină

Constanța: 6,02 lei pe litru de benzină și 5,95 lei pe litru de motorină.

În ultimele 3 luni, preţul carburanţilor din benzinăriile din România a crescut într-un ritm accelerar. În medie, un litru de benzină sau de motorină a fost cu peste 20 de bani mai scump de la o lună la alta. Șoferii sunt revoltaţi de noile preţuri din benzinării.

analiştii economici avertizează că scumpirile carburanţilor vor continua şi vor fi resimţite în tot ceea ce cumpărăm.

„Prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,7%, iar motorina s-a scumpit cu 3,8 la sută. Ceea ce înseamnă că un plin costă în acest moment cu 8, respectiv 11 lei, mai mult decât luna trecută. Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm și folosim în viața de zi cu zi”, Adrian Negrescu, analist economic, potrivit digi24.

Citeşte şi Marea Britanie ţine migranţii dincolo de graniță, în ciuda crizei alimentelor şi a carburanţilor. „Nu ne întoarcem la vechiul model eşuat al salariilor mici şi competeneţelor reduse”