Preţul carburanţilor la 14 septembrie. Litrul de motorină superioară a sărit din nou de 9 lei în Bucureşti

Litrul de motorină superioară a sărit din nou de 9 lei în Bucureşti. E adevărat că acest preţ este afişat deocamdată la o singură staţie MOL din sudul Bucureştiului.

14 sept. 2022, 12:42
Preţul carburanţilor la 14 septembrie. Litrul de motorină superioară a sărit din nou de 9 lei în Bucureşti
Preţ benzină şi motorină. Sunt veşti bune pentru şoferi

Litrul de benzină standard se vinde miercuri, 14 septembrie, în Bucureşti, cu preţuri cuprinse între 7.13 lei şi 7.30 lei.

Litrul de motorină standard este cu peste 1 leu mai scump. În Bucureşti, litrul de motorină standard se vinde cu preţuri între 8.39 lei şi 8.52 lei, potrivit peco-online.ro.

Citeşte şi: Lovitură pentru proprietarii de maşini electrice. Pot plăti facturi la curent de 5.500 de lei

Benzina superioară se comercializează în Bucureşti cu preţuri cuprinse între 7.31 lei şi 7.94 lei.

Ca şi în cazul motorinei standard, litrul de motorina superioară este cu peste 1 leu mai scump decât benzina superioară. Preţul variază între 8.75 lei şi 9,01 lei.

Citeşte şi: Kaufland şi Lidl scot din priză maşinile electrice, de azi încărcarea NU mai e gratuită

Consiliul Concurenţei: Preţul carburanţilor are o evoluţie similară cu cotaţiile internaţionale

Analiza, pe baza datelor din intervalul iulie 2019 – iunie 2022, a confirmat observaţiile anterioare (perioada 2016 – 2018) şi anume că preţurile din România urmează atât creşterile, cât şi reducerile cotaţiilor internaţionalem spune un comunicat al instituţiei.

Cotaţia Platts este un preţ de referinţă internaţional pe piaţa benzinei sau motorinei şi reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta şi tranzacţiile realizate între traderi pe piaţa angro a combustibililor. Cotaţiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze acelaşi trend cu preţurile barilului de petrol.

Aşadar, atunci când cotaţiile internaţionale Platts la benzină şi motorină cresc, se majorează şi preţul la pompă al carburanţilor în România, iar când cotaţiile scad, se diminuează preţul acestora în staţiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării preţurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creşterea, cât şi la scăderea cotaţiei internaţionale de referinţă Platts.

O transmitere asimetrică a modificărilor cotaţiilor Platts în preţurile carburanţilor ar fi reprezentat un indiciu al existenţei unor comportamente de piaţă incorecte.

Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard şi motorină standard, utilizând medii săptămânale puse la dispoziţie de următorii furnizori de carburanţi: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar.