Prețurile materialelor de construcții continuă să crească.
„Cu fiecare zi care trece, proiectele de construcții devin mai scumpe. Cine are planuri în acest sens ar trebui să acționeze rapid și să își gestioneze cu mare atenție bugetul. Dacă în trecut vorbeam despre scumpiri anuale, acum vedem fluctuații de la o săptămână la alta. Pentru investitori, dezvoltatori sau persoane fizice aflate în proces de construcție, fiecare zi care trece poate însemna o creștere de cost semnificativă”, atrage atenția Cosmin Răileanu, fondatorul și CEO-ul platformei Vindem-Ieftin.ro.
Potrivit acestuia, este de așteptat ca incertitudinea politică să creeze dezechilibre suplimentare, inclusiv în piața construcțiilor. În astfel de contexte, istoria recentă a arătat că prețurile speculative nu întârzie să apară, așa cum s-a întâmplat și în timpul pandemiei sau în primii ani de conflict în regiune.
Cărămidă: +5%;
Materiale de izolație (polistiren, vată minerală): +5%;
Fier beton: +2-4%;
OSB: +6%;
Gips carton: +5%;
Panouri sandwich: +4%;
Lemn: 6-8%;
Tâmplărie PVC: +5%;
Pavaje: +6%.
Citește și: Salariul mediu a crescut la 5.691 lei, bani în mână, date oficiale de la INS
Acoperișuri se mențin, momentan, aproape la același preț ca și anul trecut, cu o creștere ușoară de 1%.
În acest context, proiectele aflate în execuție sunt expuse unor riscuri bugetare majore. Etapele viitoare ale construcțiilor, pentru care materialele nu au fost încă achiziționate, vor genera costuri mai mari, iar bugetele calculate în 2024 sau chiar în prima parte a anului 2025 nu mai reflectă realitatea actuală.