Preţul energiei electrice a explodat şi în Germania. Tarifele aproape că s-au dublat în 2021

Preţul energiei electrice în Germania, un preţ de referinţă pentru Europa, a depăşit luni pentru prima dată pragul de 100 de euro/MWh, stimulat de creşterea costurilor la materiile prime energetice.

13 sept. 2021, 18:03
Preţul energiei electrice a explodat şi în Germania. Tarifele aproape că s-au dublat în 2021

În Germania, preţurile la electricitate pentru anul următor aproape s-au dublat în 2021, odată cu relansarea cererii globale de energie, iar problemele în aprovizionarea cu gaze au dus cotaţiile la acest combustibil la nivel record. În paralel, rezervele de cărbune în porturile europene sunt la cel mai redus nivel de după 2016, pentru acest moment al anului, ceea ce a ajutat la escaladarea preţurilor la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Având în vedere că Germania se bazează pe combustibili fosili pentru mai mult de o treime din producţia de electricitate, creşterea costurilor pe cea mai mare piaţă de energie electrică din Europa va conduce la majorarea facturilor pentru milioane de consumatori. În plus, creşterea preţurilor la energie în Europa este doar o mică parte din ceea ce va urma pentru alte materii prime, subliniază analiştii de la Goldman Sachs Group Inc.

Citeşte şi Distribuitorii de gaze şi energie electrică, obligaţi să plătească despăgubiri clienţilor. În ce situaţii se acordă compensaţiile

Luni, preţurile de referinţă zilnice calculate de European Energy Exchange AG, un indicator de referinţă la nivel regional, au crescut cu 4%, până la 100,10 euro/MWh. În paralel, preţurile la gaze aproape s-au triplat în acest an, iar cotaţiile futures la cărbune au crescut cu 89% la bursa ICE Endex.

„În acest moment, cărbunele şi lignitul sunt mai ieftine decât centralele electrice pe gaze”, spune Jean Paul Harreman, director la EnAppSys.

Au crescut şi preţurile pe termen scurt la electricitate, în condiţiile în care producţia redusă de energie eoliană în mare parte a Europei stimulează costurile. Pe piaţa pentru ziua următoare din Germania, preţurile au atins cel mai ridicat nivel de după 2007.

Citeşte şi Explozie facturi la energie şi gaze. Gabriela Firea: „Toţi cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere! Încercarea ‘purilor’ de a se extrage din vinovătie este ridicolă!”


loading...
Partenerii noștri