Preţul energiei electrice furnizate de Enel va creşte de la 1 ianuarie cu 70-80%, în funcţie de zonă. Ce trebuie să ştie consumatorii

De la 1 ianuarie, preţurile energiei elctrice pentru abonaţii la serviciul universal de la Enel vor creşte semnificativ, cu aproximativ 70-80%, în funcţie de zona ţării.

03 dec. 2021, 17:33
Preţul energiei electrice furnizate de Enel va creşte de la 1 ianuarie cu 70-80%, în funcţie de zonă. Ce trebuie să ştie consumatorii

Totuşi, vestea bună pentru consumatori este că aceste preţuri majorate nu vor trebui plătite de la 1 ianuarie, pentru că până la 1 aprilie este în vigoare mecanismul de plafonare şi compensare. După această dată, beneficiarii serviciilor Enel va trebui să plătească preţul majorat, de 1,4 lei/kWh.

Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an. Ultima dată ele s-au schimbat la 1 iulie 2021, deci următoarea modificare va avea loc de la 1 ianuarie 2022. Evident, vorbim despre o creștere abruptă a acestor prețuri, din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, de acolo de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor, potrivit explicaţiilor publicate de Economica.net.

Enel este, prin cele două firme de furnizare ale sale, Enel Energie Muntenia și Enel Energie, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru populație, dar majoritatea clienților sunt deja în piața concurențială. Enel mai are doar aproximativ 400.000 de clienți aflați încă în serviciul universal. Compania a publicat noile prețuri, care sunt valabile de la 1 ianuarie.

Muntenia Sud (Municipiul București, județele Ilfov și Giurgiu)

Noul preț de serviciu universal al Enel, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,35 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, este de 0,75 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 80 % a prețului final, care ar putea fi și mai mare, vom explica mai jos de ce.

Banat ( județele Arad, Timișoara, Hunedoara și Caraș-Severin)

Noul preț de serviciu universal al Enel, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,36 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,80 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 70 % a prețului final, care ar putea fi și mai mare, vom explica mai jos de ce.

Dobrogea (județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași)

Noul preț de serviciu universal al Enel, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,40 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,83 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 69 % a prețului final, care ar putea fi și mai mare, vom explica mai jos de ce.

De ce a crescut prețul de serviciu universal

Motivul este simplu: creșterea prețurilor la energia electrică în piață, de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor. Consumatorii aflați în serviciu universal nu au resimți vreo creștere în ultimul timp, tocmai pentru că prețul lor a fost fix din iulie până acum. Din iulie, clienții Enel au în facturi un preț al energiei active (fără tarife de rețea și taxe) de 0,35 lei/kWh și 0,38 lei/kWh, funcție de zonă. Or, din cauza creșterii prețurilor din piață, de la 1 ianuarie, prețul energiei active este, la Enel, de 0,85 lei/kWh (sau 855 lei/MWh).

Citeşte şi: Drama unei familii din Iaşi, în prag de sărbători. Sacrificiile făcute de mama bolnavă pentru copii: „Fac orice ca măcar ei să înveţe carte”