Preţul grâului din România a explodat. Se înregistrează record după record

Grâul românesc a depășit 250 de euro tona, fiind vorba despre cel mai mare preț din 2013 încoace, arată cele mai recente date publicate de Comisia Europeană. În ultima săptămână, valoarea unei tone comercializate în Banat s-a apreciat cu 13% față de săptămâna anterioară.

19 nov. 2021, 08:44
Preţul grâului din România a explodat. Se înregistrează record după record

Preţul grâului din România a atins un nou record, după ce vineri, 11 noiembrie, o tonă a ajuns să coste 259 de euro. Astfel, a fost depăşit pentru prima oară din 2013 pragul de 250 de euro pentru o tonă de grâu de panificație FOB Constanța (preț free on board – încărcat în vapor)

Situația este similară și pentru prețurilor din Banat ( DEPSILO – la plecarea din siloz) care au ajuns la 248 euro tona, după o creștere de 13% față de săptămâna anterioară. Vorbim și în acest caz de un record al ultimilor opt ani, 2021 marcând trecerea de pragul de 200 de euro, conform Economica.net.

Acestea sunt prețurile oficiale comunicate de Comisia Europeană pe baza informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii. Traderii menționau că s-a depășit pragul de 250 de euro tona încă de la finele ui octombrie (280-285 euro pe tonă).

Citeşte şi: Planta-înger care e de aproape 20 de ori mai valoroasă decât grâul. Stimulează imunitatea și are numeroase beneficii pentru organismul uman!

Cum se calculează preţul grâului din România

Potrivit explicațiilor MADR, în 2008, s-a înfiinţat Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare (SIPPAA), în scopul colectării, prelucrării, interpretării şi raportării de date şi informaţii privind piaţa produselor agricole şi alimentare, către Comisia Europeană. Un ordin din același an ( Ordin 445/2008) a reglementat atunci și Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional şi metodologiile de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a datelor statistice.

„Prețurile medii săptămânale la cereale din portul Constanța care se raportează de către MADR la Comisia Europeană sunt furnizate de către Direcția Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Centrului Național pentru Informații Financiare”, a explicat Ministerul Agriculturii, pentru sursa citată.

Citeşte şi: Alimentul banal care e un adevărat elixir al sănătății. Beneficii neștiute pentru persoanele cardiace și pentru reumatici!

Unităţile de raportare pentru cereale sunt producătorii agricoli, depozitarii, comercianţii şi procesatorii reprezentativi pe piaţa agricolă, care pe parcursul unui an comercial (1 iulie – 30 iunie) produc, depozitează, comercializează sau procesează peste 1.000 tone cereale şi peste 50 tone oleaginoase. Aceste unităţi de raportare sunt stabilite şi notificate de către Direcțiile Agricole Județene.

La rândul său, Ministerul de Finanțe a precizat că „CNIF, prin Direcția Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală ( DTICSV), din cadrul Ministerului Finanțelor (MF), la solicitarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR) transmite săptămânal situația importurilor și exporturilor de cereale efectuate de operatorii economici din România, prin porturile maritime și fluviale române”.

Cum se calculează preţul grâului în restul Europei

Potrivit ultimelor informații ale Comisiei Europene, cel mai scump grâu de panificație s-a vândut în Italia, la Bologna, cu 311 euro tona ( preț DELFIRST-livrat primul cumpărător), în timp ce în Spania, la Burgos, prețul este de 305 euro tona (preț DEPSILO). Cel mai ieftin a fost în Bratislava- 200 de euro tona.

Citeşte şi: Plafonarea preţului la gaze şi electricitate, impact de 3 miliarde de lei asupra bugetului de stat. Virgil Popescu, anunţ important pentru români

De ce a crescut preţul grâului în lume

Cât despre prețurile de achiziție obținute în cadrul licitațiilor, Egiptul a cumpărat anul acesta la o medie de aproximatuv 300 de dolari tona, cu aproximativ 50 de euro tona mai mult decât anul trecut. Prețul mediu de achiziție pentru Algeria a fost de 369 de dolari tona, cu 122 dolari tona peste anul trecut, în timp ce Turcia – pentru care se estimează un necesar din surse externe cu 37% mai mare față de anul trecut, respectiv 11 milioane de tone- a cumpărat tona cu 39 dolari mai scump, adică puțin peste 300 de euro tona.

Din datele Comisiei Europene aferente iulie, august ( când prețurile erau mai mici), România a vândut grâu la un preț mediu de 200 de euro tona, adică în jur de 232 de dolari).

Prețul grâului a crescut puternic în ultimele luni în toată lumea, reflectând creșterea puternică a consumului coroborată cu producții mondiale relativ stagnante. Canada, Statele Unite, Kazahstan și Rusia au produs mai puțin, în timp ce Uniunea Europeană, Ucraina și Argentina au avut creșteri. Potrivit ultimelor date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA ( USDA), stocurile finale sunt ajustate la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, cu revizuiri în scădere în India și Uniunea Europeană, în timp ce cererea este în creștere pe măsură ce vremea uscată din Orientul Mijlociu stimulează importuri suplimentare, în special pentru Iran și Turcia.