Plafonarea preţului la gaze şi electricitate, impact de 3 miliarde de lei asupra bugetului de stat. Virgil Popescu, anunţ important pentru români

Ministrul interimar al Energiei anunţă că plafonarea preţului la gaze şi electricitate ar putea să aibă un impact de 3 miliarde de lei asupra bugetului de stat.

17 nov. 2021, 21:41
Plafonarea preţului la gaze şi electricitate, impact de 3 miliarde de lei asupra bugetului de stat. Virgil Popescu, anunţ important pentru români

Plafonarea preţului la gaze şi electricitate, impact de 3 miliarde de lei asupra bugetului de stat. Virgil Popescu, ministrul interiman al Energiei, a anunţat miercuri că săptămâna aceasta vor fi finalizate normele privind aplicarea Legii pentru compensarea şi plafonarea preţului la electricitate şi gaze.

„Săptămâna aceasta vor fi gata normele, ca furnizorii să-şi poată modifica sistemele de facturare”, a spus ministrul în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Plafonarea preţului la gaze şi electricitate, impact de 3 miliarde de lei asupra bugetului de stat

Virgil Popescu a precizat că întreaga schemă de sprijin este estimată să aibă un impact de 3 miliarde de lei asupra bugetului de stat pentru această iarnă.

„Calculul exact îl va face Ministerul de Finanţe”, a mai adăugat ministrul în cadrul conferiţei Focus Energetic.

Prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Citeşte şi PSD susţine că preţul căldurii va creşte cu 95%, după respingerea propunerii de plafonare a preţurilor la energia termică

Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers.

În comisiile de specialitate deputații au mai decis ca pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul să aloce bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în valoare de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de gaze naturale cu un preț al gazelor naturale mai mare decât prețul de referință de 125 lei/MWh, luat în calcul în cadrul schemei de compensare.

Citeşte şi Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Am găsit soluţia pentru încălzirea oraşului Timişoara pentru încă o săptămână. Primăria să facă rost de finanţare”