Urmează noi scumpiri de benzină. Preţul petrolului a crescut după embargoul UE impus Iranului

Preţul petrolului a crescut luni cu peste un dolar după ce miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au convenit să interzică importurile de petrol iranian, iar autorităţile de la Teheran au ameninţat din nou că vor bloca strâmtoarea Ormuz, calea de acces în Golful Persic, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 16:58
Urmează noi scumpiri de benzină. Preţul petrolului a crescut după embargoul UE impus Iranului

Aprecierea cotaţiilor este susţinută şi de deprecierea dolarului.

La ora 15:37 GMT, petrolul Brent, destinat pieţei londoneze, era tranzacţionat în creştere cu 1,37 dolari, la 111,23 dolari pe baril

Preţul petrolului destinat pieţei americane, cu livrare în martie, a urcat cu 1,2 dolari, la 99,53 dolari pe baril, după un maxim al şedinţei de 99,8 dolari pe baril.

Citeşte şi Obişnuiţi-vă cu benzina scumpă! De ce nu se vor ieftini carburanţii

UE a decis luni interzicerea imediată a tuturor noilor contracte cu Iranul în sectorul petrolier. Anularea contractelor existente va avea loc treptat, până la 1 iulie, pentru a permite ţărilor dependente de petrolul iranian să se reorienteze.

Iranul vinde în statele UE circa 20% din petrolul produs, mai ales în Italia, Spania şi Grecia.

Un membru important al Parlamentului iranian a ameninţat că Iranul ar putea închide strâmtoarea Ormuz, punctul de intrare în Golful Persic, în cazul în care noile sancţiuni vor bloca exporturile de petrol ale ţării. El a reiterat astfel avertismente anterioare ale autorităţilor de la Teheran.

Citește și Uniunea Europeană a impus un embargou petrolier fără precedent împotriva Iranului


loading...