Prețul petrolului a explodat. Totul, din cauza apariției variantei africane a COVID

Prețul petrolului a crescut cu încp două procente recuperând o parte din pierderile abrupte din ședința precedentă, în condițiile în care marii producători se pregătesc să discute despre cât de periculoasă e varianta Omicron.

01 dec. 2021, 13:17
Prețul petrolului a explodat. Totul, din cauza apariției variantei africane a COVID

Prețul petrolului a explodat. Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,90 dolari, sau 2,7%, la 71,13 dolari pe baril, după o cădere de 3,9%

Prețul petrolului a explodat. Totul, din cauza apariției variantei africane a COVID

Cotația futures a țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,71 dolari, sau 2,6%, la 67,89 dolari pe baril, după o scădere de 5,4% marți.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se va reuni miercuri, după ora 1300 GMT și înaintea unei reuniuni de joi a OPEC+, care grupează OPEC și aliații organizației, inclusiv Rusia.

În timp ce unii analiști se așteaptă ca OPEC+ să întrerupă planurile de suplimentare a ofertei cu 400.000 de barili pe zi în ianuarie, având în vedere potențiala lovitură dată cererii de restricțiile de călătorie pentru a ține în frâu răspândirea variantei Omicron, mai mulți miniștri OPEC+ au declarat că nu este nevoie de o schimbare de plan.

„Având în vedere că (SUA) și alte țări au fost de acord cu eliberarea stocurilor de urgență pentru a controla creșterea prețurilor… de asemenea, având în vedere că prețurile s-au corectat deja de la 85 de dolari pe baril la aproape 70 de dolari, OPEC+ ar putea să-și revizuiască strategia”, a declarat Sunil Katke, șeful diviziei de retail de mărfuri de la Kotak Securities.

Chiar dacă OPEC+ este de acord să meargă mai departe cu creșterea planificată a ofertei în ianuarie, producătorii ar putea avea dificultăți.

Citește și: CONAF: „Antreprenorii nu-și mai permit să suporte costul unui nou lockdown! Trebuie apăsată pedala de accelerație a vaccinării, singura metodă validată științific, care poate proteja societatea”
Un sondaj Reuters a relevat că OPEC a pompat 27,74 milioane de bpd în noiembrie, cu 220.000 bpd mai mult decât în luna precedentă, dar acest lucru a fost sub creșterea de 254.000 bpd permisă pentru membrii OPEC în cadrul acordului OPEC+.

Citește și: Reacţia Rompetrol după acuzaţiile DIICOT privind curățarea unui batal istoric de la Vega Ploiești: Nu e nicio înşelăciune, în groapă au ajuns de-a lungul anilor apă și alte aluviuni