Reacţia Rompetrol după acuzaţiile DIICOT privind curățarea unui batal istoric de la Vega Ploiești: Nu e nicio înşelăciune, în groapă au ajuns de-a lungul anilor apă și alte aluviuni

Rompetrol reacţionează după acuzaţiile de înşelăciune ale DIICOT referitoare la proiectul de ecologizare a batalelor istorice de la rafinăria Vega Ploiesti.

25 nov. 2021, 12:08
Reacţia Rompetrol după acuzaţiile DIICOT privind curățarea unui batal istoric de la Vega Ploiești: Nu e nicio înşelăciune, în groapă au ajuns de-a lungul anilor apă și alte aluviuni

Reacţia Rompetrol după acuzaţiile DIICOT privind curățarea unui batal istoric de la Vega Ploiești. Grupul Rompetrol (KMG International) a emis un comunicat de presă ca urmare a anchetei procurorilor care suspectează compania de înșelăciune în chestiunea ecologizării batalelor istorice de la rafinăria Vega din Ploiești.

Reacţia Rompetrol după acuzaţiile DIICOT privind curățarea unui batal istoric de la Vega Ploiești

DIICOT spune că batalul fusese ecologizat încă de acum 12 ani, deci compania petrolieră ar fi creat prejudicii de 10 milioane de lei comandând alte lucrări considerate fictive. Rompetrol spune însă că din 2009, când a ecologizat batalul, și până în 2019, în groapă s-a mai strâns apă din precipitații care a adus și pământ contaminat și a trebuit să plătească, pe cheltuiala ei, alte câteva lucrări de curățare a zonei, potrivit Economica.net. 

„Grupul KMG International a luat act cu surprindere de acțiunea DIICOT Ploiești din acestă dimineață, privind proiectul de ecologizare a batalelor istorice de la rafinăria Vega Ploiesti, parte a companiei Rompetrol Rafinare.

Menționăm că Rompetrol Rafinare a răspuns imediat solicitării de informatii a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești și, ca de fiecare dată, a cooperat cu autoritățile judiciare și a furnizat toate documentele și informațiile necesare soluționării investigației.

Până în acest moment, niciunul din angajații Rompetrol Rafinare nu a fost citat anterior pentru a furniza detalii suplimentare privind derularea acestui proiect.

Pentru o bună informare a opiniei publice, dorim să facem următoarele precizări:

În 2019, Rompetrol Rafinare a anunat continuarea programului de ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ploieşti, care implică tratarea deșeurilor de gudroane și transformarea acestora într-un deșeu stabil și solidificat, depozitat în batale curățate și impermeabilizate în prealabil, fiind eliminate în acest mod eventualele pericole pentru sănătatea oamenilor și a mediului, precum și valorificarea prin coincinerare în unități autorizate (fabrici de ciment).

Citeşte şi De la ce a pornit incendiul la Rafinăria Petromidia. Primele declarații ale directorului general al Rompetrol Rafinare

În momentul privatizării rafinariei Vega Ploiesti – 1999, cantitatea de deşeuri pe care viitorul acţionar urma să o preia în vederea ecologizării era estimată la circa 62.000 tone, ulterior constatându-se că volumul existent în batale este de cel puţin 6 ori mai mare. Respectându-și angajamentul din contractul de privatizare, Rompetrol a eliminat, până la această data, o cantitate totala de 142.000 tone de deșeuri, costurile suportate de companie fiind de circa 26,1 milioane de dolari USD.

În ceea ce privește situația batalului 18, lucrări de ecologizare a acestuia de gudroane acide și reziduuri petroliere au fost executate până în 2009. În perioada 2009 – 2015, în acest batal s-au strâns, pe fondul precipitațiilor/infiltrațiilor, alte cantități de ape si sol contaminat.
Astfel, lucrările din batalul 18 au fost reluate în 2019, fiind continuate si finalizate acțiunile de ecologizare, inclusiv montarea unui sistem de senzori pentru monitorizarea stării membranei de impermeabilizare și, în final, eliminarea deșeurilor tratate, conform cerințelor legale.
Toate sumele investite de companie pentru realizarea acestui proiect au fost asigurate din resurse interne, nu s-au solicitat fonduri publice/europene sau ajutoare de stat.

Batalele reflectă evoluţia industriei de rafinare de peste 160 de ani, gudroanele acide și reziduurile petroliere fiind rezultate și depozitate în proporţie covârşitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploieşti (1905-1999), rezultate din utilizarea unei tehnologii primare de prelucare a țițeiului, bazată pe utilizarea acidului sulfuric. Deșeurile existente în batale au proprietăți și caracteristici fizico-chimice neomogene, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferențele fiind generate de modalitățile de procesare a țițeiului care au fost utilizate în trecut, precum și de produsele rafinate obținute.

În prezent, Rompetrol Rafinare are în derulare lucrările pentru ecologizarea batalelor L16 și L17 și va continua lucrările în toate batalele rămase, având în vedere faptul că proiectul de reabilitare a batalelor din rafinăria Vega este esențial să fie dus la îndeplinire corespunzător, compania acordând o deosebită și constantă atenție îmbunătățirii condițiilor de mediu.

Citeşte şi Rectificarea bugetară dă cu minus: veniturile, mai mici decât cheltuielile. Ce ministere primesc mai mulţi bani

În actualul context economic, compania acordă o deosebită atenție îmbunătățirii condițiilor de mediu și depune diligențele necesare în vederea îndeplinirii obligației de mediu, prin alocarea unor resurse financiare semnificative.
Rompetrol Rafinare va acționa în continuare cu maximă diligență atât în vederea protejării drepturilor sale, cât și a cooperării cu autoritățile judiciare.

De asemenea, avem încredere că investigația va fi soluționată cât mai rapid și vom coopera, ca și până acum, cu autoritățile competente, în măsura în care sunt necesare detalii și/sau clarificări suplimentare”, a transmis Rompetrol în comunicatul de presă.

Citeşte pe ECONOMICA.NET mai multe detalii despre acest subiect.