Preţul petrolului la cel mai mare nivel din istorie, calculat în euro

Cotaţia petrolului brent denominată în euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, depăşind recordul anterior ce datează din 2008, pe fondul tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Iran, ţară ce a decis să sisteze exporturile către Franţa şi Marea Britanie.

23 feb. 2012, 13:51
Preţul petrolului la cel mai mare nivel din istorie, calculat în euro

Cotaţia petroului brent, referinţa preţului petrolului pentru Europa, a atins un vârf de 124,48 de dolari pe baril astăzi, ceea ce face ca preţul exprimat în euro de 93,6 euro pe baril să fie cel mai mare din istorie, potrivit FT.com. Cotaţia petrolului brent în dolari, monedă în care se fac tranzacţiile la nivel mondial, este încă sub nivelul record de 146 dolari pe baril atins în iulie 2008, însă deprecierea euro faţă de dolar face ca preţul petrolului exprimat în moneda europeană să fie mai ridicat. Euro a căzut de la 1,4-1,5 dolari în 2008 la 1,32 dolari în prezent.

Pe 19 februarie Iranul, al treilea cel mai mare producător de ţiţei din lume, a anunţat că a sistat exporturile de petrol către companiile din Franţa şi Marea Britanie, după ce cu patru zile înainte presa de la Teheran relata că statul iranian a decis sistarea exporturilor către şase ţări europene: Italia, Olanda, Grecia, Franţa, Portugalia şi Spania. Anunţul nu s-a dovedit a fi însă în totalitate adevărat.

Grecia, Spania şi Itali se bazazu, până de curând, într-o proporţie de până la 30% pe ţiţeiul iranian. Iranul exporta 18% din producţia de petrol către Uniunea Europeană.

Statele Uniunii Europene au decis în 23 ianuarie să impună un embargou petrolier gradual, fără precedent, împotriva Iranului şi să sancţioneze banca centrală din această ţară pentru finanţarea controversatului program nuclear iranian. Contractele de furnizare aflate în derulare ar fi urmat să fie respectate până în vară.