Prețul pus de justiția română pe viața unei copile de 14 ani, spulberată de șoferul unui Mercedes

Viaţa unei fete de 14 ani s-a sfârşit brusc după ce a fost spulberată de un autovehicul în timp ce se îndrepta spre microbuzul şcolar. Judecătorii au stabilit pedeapsa pentru şofer, cât şi daunele pe care firma de asigurări trebuie să le plătească părinţilor.

19 nov. 2021, 16:16
Prețul pus de justiția română pe viața unei copile de 14 ani, spulberată de șoferul unui Mercedes

O adolescentă de 14 ani a fost spulberată de șoferul unui bolid Mercedes, în timp ce fata se îndrepta spre microbuzul școlar. Tragedia s-a produs în ziua de 30 ianuarie 2018, însă abia trei ani mai tâziu, în luna noiembrie a acestui ani, judecătorii au dat un verdict în acest dosar.

Eleva mergea regulamentar, nu pe partea carosabilă, ci pe acostamentul drumului, după cum avea să stabilească ulterior o expertiză. Deşi viteza automobilului, calculată ulterior, era de doar 57 km/h, impactul a fost deosebit de violent, accidentul soldându-se cu accidentarea gravă a fetei, acesteia i-a fost smuls un braţ din umăr, suferind şi leziuni grave ale trunchiului cerebral.

Adolescenta a decedat ulterior în secţia ATI a spitalului municipal din Oneşti.

Accident grav în Prahova! Un bărbat a murit după ce masina în care era s-a izbit de un TIR

Judecătoria Oneşti au apreciat că este suficientă aplicarea unei pedepse de 1 an şi 6 luni de închisoare pentru șoferul de 32 de ani. Curtea de Apel Bacău a confirmat ulterior pedeapsa aplicată de prima instanţă şi a avizat şi tranzacţia încheiată între ASIROM, ca parte responsabilă civilmente, şi fratele şi bunica victimei, acestora fiindu-le achitată suma de 224.500 de lei ca daune morale.

La momentul respectiv, părinţii lui A.M. nu se constituiseră părţi civile în proces. Ei s-au îndreptat ulterior împotriva ASIROM printr-o acţiune înregistrată pe rolul Tribunalului ieşean, solicitând plata a 5.000 de euro reprezentând cheltuielile de înmormântare şi pomenire şi a câte 150.000 de euro reprezentând daune morale.

„Pentru reclamanţi, pierderea a fost una devastatoare. A.M. a fost sprijinul lor în tot timpul cât au fost plecaţi la muncă în străinătate, având grijă de fratele ei mai mic. A fost un copil exemplar, o elevă strălucită, cu rezultate foarte bune la învăţătură. Plecarea fulgerătoare din mijlocul familiei, dintre prietenii săi, modul tragic în care s-a stins, după ce a agonizat într-un şanţ într-o dimineaţă rece de ianuarie, cu braţul smuls din urmăr, reprezintă un şoc cu efecte permanente, nimic neputând substitui pierderea încercată”, au reţinut magistraţii din plângerea părinţilor.

Accident grav în Olt! Un microbuz a intrat într-un cap de pod, sunt ZECE victime

De cealaltă parte, ASIROM a cerut reducerea sumelor solicitate ca daune morale şi respingerea solicitării privind daunele materiale, invocând faptul că la dosar nu fuseseră depuse documente justificative. Punctul de vedere al ASIROM a fost acceptat de magistraţii Tribunalului, care au respins capătul de cerere referitor la daunele materiale şi au redus cuantumul daunelor morale datorate de firma de asigurări părinţilor fetei la un total de 200.000 de euro.

Nici această variantă nu a fost considerată ca acceptabilă de ASIROM, care a atacat sentinţa în faţa Curţii de Apel Iaşi. Joi, 18 noiembrie, magistraţii au pronunţat decizia definitivă în acest caz, reducând încă odată daunele morale ce urmează să fie acordate părinţilor fetei la 100.000 de euro, relatează Adevarul.ro.