Prețul RCA, plafonat până la finalul anului. Schimbări importante pentru 1.7 milioane de șoferi

Autoritățile vin cu o nouă măsură menită să calmeze piața asigurărilor auto și să ajute șoferii. La propunerea Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), perioada cu prețuri maxime limitate prin lege se va prelungi până la finalul acestui an.

02 oct. 2023, 11:15
Prețul RCA, plafonat până la finalul anului. Schimbări importante pentru 1.7 milioane de șoferi
Vești bune pentru șoferi! Guvernul pregătește o nouă măsură pentru prețul polițelor RCA

După prelungirea valabilității polițelor emis de Euroins și dublarea termenului în care o poliță RCA poate intra în vigoare, Guvernul pregătește schimbări importante pentru 1.7 milioane de șoferi. La propunerea Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), prețul polițelor RCA va fi plafonat până la finalul anului.

Citește: Amendă de până la 2.500 de lei pentru șoferii care nu plătesc parcarea în București. Proiectul de hotărâre în Consiliul General

Introdusă prin HG în 11 aprilie, la puțin timp după ieșirea din piață a Euroins, companie care avea un deficit de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro, stabilirea prețurilor RCA la un nivel maxim egal cu cel din 28 februarie 2023 va fi prelungită. ASF a trimis deja la Guvern proiectul de act normativ care extinde efectele HG până la finalul acestui an, iar executivul a analizat deja în primă lectură actul, anunță Economica.net.

„Actul normativ propune prelungirea până la data de 31 decembrie 2023 a perioadei de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie…Actul normativ asigură posibilitatea respectării obligațiilor legale ce rezultă din încheierea contractelor RCA în baza cărora se acordă despăgubiri produse terților ca urmare a unor astfel de accidente…Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor, o situație de criză generată de un dezechilibru major între cerere și ofertă, o disfuncționalitate evidentă a pieței, așa cum sunt stipulate în art.4 alin. (3) din Legea concurenței nr.21/1996, republicată.”, motivează ASF decizia.

Citește și: Hoţ prins cu focuri de armă pe DN1. Furase o maşină din parcarea unui mall din Bucureşti după ce a lovit o femeie

Și purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat joi că Executivul ar putea prelungi plafonarea polițelor RCA până la finalul anului 2023.

„Se caută și o soluție pe termen lung care se ducă la reglementarea atât de necesară a acestei piețe de asigurări”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.