Preţul roşiilor la piaţă în 2022. Cât vor plăti românii anul acesta kilogramul de tomate autohtone în condiţiile creşterii cu peste 50% a costurilor de producţie

Primele roşii obţinute în solariile oltenilor vor fi, în câteva zile, pe tarabe. Fermierii spun că, deşi anul acesta costul de producţie a crescut cu peste 50% faţă de anul anterior, preţul la vânzare nu va fi mult mai mare decât în 2021.

04 apr. 2022, 17:00
Preţul roşiilor la piaţă în 2022. Cât vor plăti românii anul acesta kilogramul de tomate autohtone în condiţiile creşterii cu peste 50% a costurilor de producţie

Preţ roşii la piaţă 2022. Dacă, însă, preţurile la tarabe vor exploda, responsabilitatea pentru acestea le va aparţine comercianţilor, atrag atenţia producătorii. Fermierii spun că totul, de la turbă şi seminţe până la îngrăşăminte, tratamente şi combustibil, s-a scumpit. Legumicultorii trag speranţă să-şi poată vinde producţia de roşii, cel puţin în primele 7-10 zile, la un preţ bun.

Gheorghe Domnicu, un tânăr fermier din Scărişoara, judeţul Olt, spune că primele livrări de tomate le va face spre sfârşitul acestei săptămâni. Crede, însă, că va trebui să scadă preţul după primele două săptămâni, când pieţele se vor umple de roşii româneşti.

Sub 15 lei nu facem nimic, nu acoperim ce am băgat. Sperăm să vindem măcar cu preţul de anul trecut, dar depinde şi de cumpărător, pentru că aşa cum s-au scumpit toate, nu ştiu dacă poate să mai dea acel preţ. Anul trecut am vândut foarte puţin cu 22 şi 23 lei/kg, apoi 18-20 lei s-a vândut pentru vreo două săptămâni, după care preţul a scăzut“, a explicat Domnicu pentru Adevărul.

Preţul roşiilor la piaţă în 2022

Concret, cei care vor dori să cumpere roşii de la ţărani vor trebui să plătească în jur de 25 lei/kg. Producătorii se tem, însă, că intermediarii, în dorinţa de a-şi maximiza profitul, ar putea să le pună pe piaţă la preţuri astronomice.

Săptămâna trecută am fost la nişte colegi, la Marca, şi castraveţii se vindeau cu 10-11 lei de acolo, dar am auzit că preţul final la cumpărători ajunge la 25 lei. Intermediarii câştigă mai mult decât noi, mult mai mult. Pune şi tu adaos 20-30%, dar nu… Decât să vândă un kilogram, mai bine vinde două-trei, dar să vândă, să nu ne blocăm şi noi“, spune producătorul potrivit sursei citate.

Citeste si Cu cât se vinde acum un hectar de pășune în România. Prețurile au explodat de-a dreptul!

Puterea de cumpărare a clienţilor pieţelor, mai mică decât puterea de cumpărare a clienţilor supermarketurilor

Legumicultorii mai au un alt mare necaz. Roşiile lor nu sunt acceptate de majoritatea lanţurilor de hipermarketuri pentru că sunt perisabile, aşa că ajung în pieţe. Şi asta nu ar fi neapărat o problemă dacă puterea de cumpărare a clienţilor pieţelor n-ar fi mai mică decât cea a clienţilor supermarketurilor. Dacă, în supermarket, un client cumpără fără să se gândească prea mult o caserolă cu roşii cherry de 250 grame pe care plăteşte peste 10 lei, ceea ce înseamnă peste 40 lei/kg, la piaţă un preţ de 25 lei/kg este considerat deja mare.

Tot aud că se dublează preţurile, că se triplează la producător. Nici nu se dublează, nici nu se triplează. 25-30% e minim obligatoriu de adăugat, pentru că motorina s-a dublat, ţeava s-a dublat, îngrăşămintele s-au triplat, s-au cvadruplat, iar ca să scoţi  minimum de profit trebuie să adaugi un 25-30%. Dar asta nu înseamă că supermarketul are dreptul să-ţi vândă de la 1,4 lei laptele, cât e la producător, cu 7 lei. Şi tot spaţiul public e plin de invective la adresa producătorilor. Că sunt beneficiari de subvenţii şi sunt nesimţiţi, că dublează preţurile.

Vă sugerez să veniţi să vedeţi dacă aţi cumpărat voi vreodată roşii cu 30 de lei de la producător, direct. Ei tot insistă că sunt 30—35 lei/kg. Măi, omule, tu nu înţelegi că pleacă cu 15-16 -17 lei/kg, şi asta pentru o săptămână, nu mai mult?!“, reacţionează fermierul Ionuţ Victor Radu, din Obârşia, Olt.

Citeste si E jale in pieţele din Bucureşti! Preţurile au explodat până şi la ţărani! 25 de lei kilogramul de castraveţi, 2 lei un ou, 24 de lei cartofii! Inflaţia se simte cel mai tare la tarabă! 

Ionuţ Victor Radu îşi va vinde cea mai mare parte a producţiei de tomate în pieţele en-gros, însă clienţii săi se bucură de legumele sigure şi cu gustul de odinioară şi în piaţa din Slatina, unde preţul practicat nu poate depăşi 20 lei. Producătorul ia în calcul ca, împreună cu alţi fermieri, să închirieze un spaţiu de depozitare, astfel încât să poată negocia în alte condiţii şi cu retailerii, iar pe lângă acest depozit să deschidă şi un magazin pentru vânzare cu amănuntul.

Oamenii care se duc în supermarket şi cumpără roşioare nu vin la piaţă mai deloc. Noi aici trebuie să facem ceva. Să ne facem un magazin al nostru, de profil, pentru că acei clienţi nu calcă în piaţă, din varii motive, şi pot să le-nţeleg: de la lipsa locurilor de parcare, de la curăţenia din unele pieţe, la modul de servire, n-au timp…“, mai spune fermierul potrivit Adevărul