Prețul uriaș cu care au ajuns să se vândă roșiile în 2024! Românii au rămas șocați în supermarketuri și piețe

Românii sunt puși la pâmânt de scumpirile tuturor produselor. Până și cele mai banale alimente, precum roșiile sau cartofii, au ajuns să reprezinte un lux.

05 mart. 2024, 13:06
Prețul uriaș cu care au ajuns să se vândă roșiile în 2024! Românii au rămas șocați în supermarketuri și piețe

Inflația din România devine tot mai simțită de către cetățeni, având acum un nivel record, aproape dublu față de media europeană. Această creștere se reflectă clar în prețurile din magazine, inclusiv pentru produsele obișnuite precum roșiile sau cartofii.

Citește și: Când vor apărea în piețe roșiile românești. Ce prețuri anunță fermierii în contextul ultimelor scumpiri

Conform datelor Institutului Național de Statistică, prețurile alimentelor de bază au crescut cu aproximativ 40% în ultimii trei ani. Cu toate acestea, experiența oamenilor în piețe sau supermarketuri arată că situația este mult mai gravă în realitate.

Chiar și în afara „sezonului roșiilor” în România, prețurile acestora au explodat în comparație cu ani anteriori. De exemplu, într-un supermarket din Iași, un kilogram de roșii de calitatea a-II-a, importate din Polonia, ajunge să coste 33 de lei, o sumă greu de suportat pentru mulți români, mai ales că și celelalte produse s-au scumpit în mod accelerat.

„Mai aștept până la vară, dar mănânc ceva sigur și cu gust”, spune un internaut ca reacție la acest preț pentru un singur kg de roșii.

„Nu va grăbiți, rezistă mai mult de cât ambalajul”, spune un alt comentator pe Facebook.

„Roșiile ca roșiile, dar cireșele sunt top! Cred că sunt transportate cu vreun Bugatti. Le găsiți la doar 249 de lei, la Palas dacă va interesează”, spune un alt internaut.

În piețe, prețurile produselor alimentare de bază sunt acum comparabile cu cele din hipermarketuri, unde au crescut semnificativ, dublându-se sau chiar triplându-se față de anul precedent. La ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, oamenii plătesc acum aproape de două ori mai mult decât în 2021. Cel mai mare salt în prețuri a fost înregistrat la cartofi, care au crescut cu 83%, conform statisticilor oficiale. În hipermarketuri, prețurile pentru cartofi încep de la aproape 3,3 lei și pot ajunge la aproape 5 lei pentru un kilogram.

Bonurile de casă pentru aceleași produse de bază acum trei ani, care ajungeau în jur de 50 de lei, acum depășesc 81 de lei. În plus, detergenții au înregistrat și ei o creștere semnificativă a prețului în ultimii trei ani, cu o creștere de 70%, în timp ce statisticile oficiale indică o creștere de doar 30%, potrivit Digi24.

În luna ianuarie, inflația din România a înregistrat cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană. În timp ce media ratei anuale a inflației în UE a scăzut de la 3,4% la 3,1%, în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și a crescut în comparație cu luna decembrie a anului anterior.

În aceeași perioadă, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%), în timp ce cele cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%), urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Citește și: Roșiile cu brânză, cea mai consumată combinație alimentară, un adevărat pericol pentru sănătate. Mihaela Bilic: „Brânza nu e prietena siluetei”